Account
Logo
Zoeken
15 °C
© ProFlash Fotografie Drachten |  Met zijn allen in stijl op de foto voor de kerk

Kerk Kompenije 100 jaar terug in tijd

zo 25 februari 2007, 18.49 uur

DRACHTSTERCOMPAGNIE - Deze maand is het precies honderd jaar geleden dat in Drachtstercompagnie een Gereformeerde gemeente werd opgericht. En dat moest gevierd worden vonden de hedendaagse gemeenteleden. Daarom gingen ze afgelopen zondag met zijn allen diezelfde honderd jaar terug in de tijd. Massaal werd op de oproep voldaan de kledij van destijds de kerk te bezoeken en ook in de kerk zelf was het net alsof de tijd lang had stil gestaan.

Dhr. R. Verbeek las een preek, die uit drie delen bestond, voor die ooit ook gebracht was door Jitze Wiebes de Boer. De collecte ging op de oude wijze en ook de liederen werden ‘ouderwets’ op hele noten gezongen. Voor de kinderen die naar de nevendienst mochten lagen oude spellen klaar.

Meer info over het ontstaan van deze kerk:

De Compagnie was in de negentiende eeuw een uitgestrekt gebied. Door de vervening kwamen er steeds meer bewoners langs de wijken. In de jaren dertig van de negentiende eeuw kreeg Drachtstercompagnie pas de dorpsstatus. De Nederlands Hervormde Kerk werd in het jaar 1850 gebouwd. Bewoners van de Compagnie die zich van de Ned. Herv. kerk hadden afgescheiden, gingen ‘s zondags trouw naar de Christelijk Gereformeerde Kerk in Rottevalle, Drachten of Ureterp.

Afhankelijk in welk gebied men woonde. In 1892 zijn de Gereformeerde kerken in Nederland ontstaan. Vanuit de Jongelingsvereniging ontstond in die jaren negentig behoefte aan een eigen lokaal voor hun vergaderingen. Dat lokaal kwam er uiteindelijk pas in 1905. Al vrij snel hield men ook kerkdiensten in dit gebouw, omdat het natuurlijk veel dichterbij was. Naar de kerk in Drachten was immers wel langer dan een uur lopen.

Niet zonder moeite kwam er in 1907 een zelfstandige Gereformeerde Kerk in Drachtstercompagnie. De gemeente was aanvankelijk maar klein, maar groeide snel. In de honderd jaar van haar bestaan hebben in deze gemeente 14 predikanten gediend.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Etiketten op rol voor allerhande toepassingen

Etiketten op rol voor allerhande toepassingen







Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.2%
Ja, op aanvraag  
14%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin