Account
Logo
Zoeken

Ontuchtverdachte Burgum vrijgesproken

do 29 januari 2009, 14.44 regionaal

LEEUWARDEN - Een 36-jarige Burgumer werd donderdag door de rechtbank in Leeuwarden vrijgesproken van het plegen van ontucht met drie minderjarige meisjes en het aanranden van een vierde slachtoffer. De rechtbank oordeelde dat niet bewezen kan worden dat de man degene is geweest die begin juni vorig jaar voor veel onrust zorgde onder de Burgumer bevolking.

De Burgumer heeft zich wel schuldig gemaakt aan openbare schennispleging. Ten overstaan van een vrouwelijke Jehova's getuige en haar dochter had de man zijn hand in zijn strakke loopbroek gedaan en de hand over zijn penis bewogen. Daarvoor kreeg hij een boete van 500 euro. De officier van justitie eiste twee weken geleden een celstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

De twee meisjes die op 8 juni 2008 door de onbekende ontuchtpleger zijn benaderd gaven twee afwijkende signalementen. Het opgegeven signalement is volgens de rechtbank zo algemeen dat dit niet alleen op de verdachte hoeft te slaan. Dit was de ernstigste van de vier zaken, een van de meisjes zou zijn aangerand. Een dag eerder was een man in huis geweest bij twee zusjes waarvan de ouders op dat moment afwezig waren. De man streelde één van de meisjes over de onderrug.

Het ene meisje herkende de verdachte niet bij een fotoconfrontatie, haar zusje vond dat de indringer op de Burgumer leek. Ook in een derde zaak kwam de rechtbank niet tot een veroordeling. Het meisje dat op zaterdagmiddag 7 juni was lastiggevallen in de manege in Burgum - een man zou haar billen hebben aangeraakt - is volgens de rechters wellicht beïnvloed door - onbedoelde - suggesties van de ouders en de berichten op WâldNet over de vermeende Burgumer ontuchtpleger.

De moeder van het meisje deed begin juli aangifte. In eerste instantie had het meisje tegen haar ouders gezegd dat een man haar handen had vastgepakt en haar had voorgedaan hoe ze een paard moest aaien. Pas op 15 juli vertelde zij de politie dat de man haar billen had aangeraakt. Ze zei dat zij dat in eerste instantie niet had durven vertellen. In de tussentijd had ze van een vriendinnetje gehoord dat de moeder van een meisje van het paardrijden aangifte had gedaan tegen de verdachte.

De verdachte ontkende dat hij die middag op de manege was geweest. Hij zei dat hij er 's ochtends wel was geweest. De eigenaar van de manege en diens echtgenote hadden de man echter die middag gezien. De rechtbank concludeerde dat hij 's middags wel op de manege geweest moet zijn, maar dat daarmee nog niet bewezen kan worden dat hij ontuchtige handelingen heeft gepleegd bij het meisje.

De verdediging heeft altijd gezegd dat er een hetze is gecreëerd doordat er al vrij vlot foto's en berichten op WâldNet circuleerden waarin de Burgumer als dader werd aangewezen. De rechtbank laat zich niet uit over de inhoud van de reacties, maar noemt het wel 'buitengewoon onverstandig' (...) 'dat één of meerdere bewoners van Burgum' een foto van de verdachte heeft verspreid en dat er berichten op internet zijn geplaatst. 'Dit bemoeilijkt het opsporingsonderzoek en belemmert bovendien een onbevangen fotoconfrontatie', zegt de rechtbank in het vonnis.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws