Account
Logo
Zoeken

Celstraf geëist voor dodelijk ongeval

di 31 maart 2009, 16.36 regionaal

LEEUWARDEN - Bij een verkeersongeval op het Wyldpaed West bij Twijzelerheide botsten op 11 juli vorig jaar om ongeveer kwart over vier 's middags twee auto's op elkaar. Een VW Golf, bestuurd door een 21-jarige inwoner van Zwagerbosch botste op de Audi van Gerard Bosma uit Drachten, ook 21 jaar oud. De Drachtster overleed diezelfde avond in het MCL in Leeuwarden aan inwendige bloedingen. De Zwagerboscher stond dinsdag terecht bij de Leeuwarder rechtbank. De officier van justitie vindt dat hij schuld heeft aan het ongeval en eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een rijontzegging van twee jaar.

Uit getuigenverklaringen en de analyse van de ongevalsspecialisten van de politie leidt de officier af dat de verdachte recht op het slachtoffer af is gereden. De officier gaat er vanuit dat de Zwagerboscher te hard heeft gereden en dat hij mogelijk in de flauwe bocht waar de aanrijding heeft plaatsgevonden heeft geprobeerd de voor hem rijdende auto -ook een VW Golf, bestuurd door een kameraad- in te halen. De Zwagerboscher bestrijdt dat hij de maximum snelheid -ter plaatse 80 kilometer per uur- heeft overschreden. Hij had de snelle Golf met een V6-motor onder de kap -de officier noemde het 'een racemonster'- net een dag, toen hij op vrijdag 11 juli op weg was naar Twijzelerheide voor een afspraak met de kapper.

Hij zegt dat hij moest uitwijken voor een tegenligger, waardoor de Golf met het rechtervoorwiel in de berm terechtkwam. Hij zou daarop een te heftige stuurcorrectie gedaan hebben, waardoor hij op de Audi van het slachtoffer botste. De bevindingen van de politie komen niet overeen met die lezing. De sporen op het wegdek wezen uit dat de auto's elkaar frontaal linksvoor hebben geraakt, op de linker weghelft, ongeveer 70 centimeter over de wegas. Een echtpaar dat in een van de auto's zat die van de andere kant kwamen, had verklaard dat de auto's van de Zwagerboscher en diens vriend 'met enorm hoge snelheid' op hun af kwamen. De vrouw had nog geroepen: 'Als dit maar goed komt'.

De bestuurder schatte dat de twee Golfjes met een snelheid van 100 tot 110 kilometer per uur achter elkaar aan reden, met een onderlinge afstand van ongeveer tien meter. De Zwagerboscher heeft er heel veel moeite mee dat het slachtoffer de botsing niet heeft overleefd. 'Deze last moet ik mijn leven lang meedragen', had hij verklaard. Hij zou via de politie geprobeerd hebben contact te zoeken met de nabestaanden. In haar schriftelijke slachtofferverklaring schreef de moeder van de Drachtster dat de verdachte nooit iets van zich heeft laten horen. De vrouw heeft haar man al verloren bij een verkeersongeval. Elf jaar later verloor ze ook haar zoon. 'Het ongeluk heeft mijn leven kapot gemaakt', schreef de vrouw. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws