Account
Logo
Zoeken

Motoragent zat fout, brugwachter goed

vr 3 december 2010, 11.00 regionaal

DE WESTEREEN - De 49-jarige brugwachter uit De Westereen die, op 29 september van dit jaar, een brug in Leeuwarden niet snel genoeg zou hebben gesloten, heeft juist gehandeld. Dat stelt een onderzoekscommissie die ingesteld werd door de gemeente Leeuwarden. Eerder besloot ook al de officier van de justitie om de zaak tegen de brugwachter te seponeren.

De commissie heeft aan de hand van interviews met de betrokkenen de situatie in kaart gebracht. De brugwachter is al 12 jaar brugwachter van de Hermesbrug in Leeuwarden met een goede staat van dienst. Hij maakte op de bewuste dag, op verzoek van een aannemer, afspraken om de brug bij het doorlaten van scheepvaartverkeer maximaal 5 minuten open te laten, zodat de wegwerkers dat veilig en ongehinderd door het verkeer konden doen.

Op het moment dat de brug open stond, kwam de motoragent aanrijden vanaf het Stephenson Viaduct met optische- en geluidssignalen. Hij was op weg naar een collega in nood op de Groningerstraatweg. De brugwachter had geen meldingen ontvangen via bijvoorbeeld C2000. Omdat er geen contact mogelijkheid was met de wegwerkers was de brugwachter in verband met de veiligheid niet in de staat de brug gelijk te sluiten. Wel legde hij het naderende scheepvaartverkeer vanaf de Slauerhoffbrug alvast stil.

In plaats van om te rijden vorderde de motoragent meerdere malen de brugwachter om de brug te sluiten. De brugwachter liet weten dat hij de brug zo spoedig wilde sluiten zodat ook de veiligheid van de wegwerkers niet in gevaar kwam. De agent was zo emotioneel dat hij bij zijn vertrek de brugwachter mededeelde dat hij hem later zou aanhouden. Voordat de agent arriveerde op de Groningerstraatweg was de situatie daar al opgelost. De motoragent ging daarop terug en hield de brugwachter aan. De man werd vier uur lang opgehouden in het politiebureau.

De ingestelde commissie vindt dat de brugwachter juist heeft gehandeld en het ‘hoogste’ gezag is op de brug. Hij kon de brug niet sneller sluiten aangezien er wegwerkers aan het werk waren. De discussie met de motoragent leverde vervolgens weinig duidelijk op door het emotionele gedrag van beiden. De commissie heeft verder een aantal aanbevelingen gedaan om een dergelijke situatie in het vervolg te voorkomen. Zo moet de politie een manier bedenken om brugwachters van te voren te alarmeren bij noodsituaties.

De commissie die de zaak onderzocht bestond uit twee leden: mr. J.J.H. Pop, oud burgemeester van Haarlem en mr. A.G. Bosch, oud Hoofdofficier van Justitie te Leeuwarden. De brugwachter en de motoragent hebben inmiddels een goed gesprek met elkaar gehad, waarbij de onduidelijkheden rondom het incident zijn besproken en opgelost.

Klik hier voor het gehele rapport van commissie

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Welke plaats vind jij het leukste om te winkelen?

Buitenpost  
3.6%
Burgum  
12.9%
Dokkum  
18.8%
Surhuisterveen  
37.5%
Drachten  
16.1%
Gorredijk  
2.6%
Leeuwarden  
8.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!