8.1 °C

NQL beslist boeiende korfbalderby

zo 23 januari 2011, 21.20 uur

FERWERT - De vierde derby tegen Wik'34 dit seizoen speelde Nij Quick Libben thuis en ontving dus de withemden uit Damwoude. Het werd een boeiend korfbalgevecht waarbij vooral in de beginfase er sprake was van evenwicht en een zich uitstekend verzettende Wik'34. Maar naar het einde toe besliste NQL de wedstrijd in haar voordeel en sleepte daarmee inclusief de bekerwedstrijd, de 4e overwinning tegen de Damsters uit het vuur. Het 2e seniorenteam won eigenlijk nog simpel in een ijzersterke wedstrijd van het gevreesde en zeer geroutineerde SIM 2 met 15-9.

Wik'34 heeft aan kracht toegenomen met de van een blessure teruggekeerde spits Johan Boskma en stelde zich dan ook zo taktisch mogelijk op. De oud-trainer van NQL en huidig trainer van Wik'34, Klaas Smit kent de Geastmer ploeg dan ook door en door. De tribunes waren dan ook ruim bezet met speciaal uitgenodigde shirtsponsoren als echte VIP's op een ereplek.

Toch begonnen de Jansma-acht sterk en vooral degelijk, Einte Wassenaar opende de score waarna Wik'34 een fanatiek verdedigend vak tegenkwam die de withemden geen schijn van kans gaf. Mede daarom kon het vak met routineer Jaap Zwanenburg keer op keer aanvallen en profiteerde door 2-0 via laatst genoemde te scoren.

Daarna echter werd duidelijk dat het 2e aanvalsvak erg moest wennen aan het taktische tegenspel van de gasten. Aanvoerder Jacob v.d. Velde werd vakkundig kort gehouden en zag zich genoodzaakt om veel in dienst te spelen. Mede daarom kon dit vak de draai nog niet vinden, tel daarbij op dat de andere verdediging niet altijd goed stond en de gedrevenheid van de gasten en de 2 tegengoals waren een feit, 2-2.

De gehele 1e helft werd duidelijk dat dit probleem zou blijven bestaan telkens kon NQL op 2 punten voorkomen via 4-2 en 6-4 maar ook telkens wist Wik'34 het aan de andere kant met mooie goals weer recht te trekken. Elisa Wouda profileerde zich deze eerste helft met haar uitstekende afstanders en wist zo van grote waarde te zijn voor haar ploeg. Even zelfs leken de tri-colores uit te lopen toen Sietske Hoekstra een mooie uitwijker beloonde met 7-5 maar Wik'34 wist op eigen kracht de zaak weer recht te trekken en bij rust was er dan ook volledige evenwicht, 7-7.

De 2e helft werd ingefloten door de prima fluitende arbiter en nu was het Bartel Visser die 8-7 wist te maken. In tegenstelling tot de eerste helft hield het andere verdedigingsvak de zaakjes nu wel goed dicht hoewel er door Wik'34 bij tijd en wijle wel chaos werd gesticht maar gelukkig voor de thuisploeg konden de Damsters er niet van profiteren.

Toen Sietskse Hoekstra een prachtige afstander erin schoot was daar de 2 punten verschil, 9-7 en het publiek veerde enthousiast op. Zus Maaike Hoekstra speelde de hele wedstrijd al degelijk en was in de punt een paar maal gevaarlijk met haar afstanders maar helaas vielen deze net niet door het gele kunststof. Toch zou NQL vanaf nu meer en meer de wedstrijd naar zich toetrekken, bij 10-7 van Einte Wassenaar leek Nij Quick Libben door te stomen maar Wik'34 schoot van afstand zichzelf weer in de wedstrijd en bleef aanklampen, 10-8.

Toch leken de Geastmers nu overtuigd van de overwinning en begon mooi combinatiespel af te wisselen met gediciplineerd korfbal waar Wik'34 terugviel naar een bedenkelijk niveau, ook het publiek voelde dat de thuisploeg de overwinning voor het grijpen had en leefde dan ook vollop mee.

De withemden spartelden bij 11-9 nog even tegen maar daarna was de pijp leeg bij de gasten en kon NQL de laatste fase zich veroorloven om foutjes te maken en de bal een paar maal kwijt te raken, de sterk spelende jongeling Einte Wassenaar mocht als laatste scoren middels een kans bij de korf en besloot daarmee de wedstrijd op 13-9.

“We wisten dat het moeizaam zou worden maar ondanks dat hebben we ook prachtige aanvallen gezien en bovendien weer 2 punten gepakt” gaf trainer/coach Schaafsma later tevreden aan.