Account
Logo
Zoeken
13.3 °C

Boer bedreigt NVWA-controleur: boete

di 6 mei 2014, 21.00 uur

LEEUWARDEN - De confrontatie tussen een 66-jarige melkveehouder uit Zwagerbosch en een controleur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, voorheen onder andere de AID) verliep op zijn zachtst gezegd onvriendelijk. De boer zou hebben gedreigd de controleur 'de strot' door te snijden. Het leverde de Zwagerbosser een dagvaarding voor de zitting van de politierechter op. Het ging al mis tussen de twee mannen toen de controleur op zondagavond aankondigde dat hij langs zou komen voor een hercontrole. Via de telefoon zou hij de echtgenote van de veehouder bijzonder bot hebben behandeld.

Het telefoongesprek had zoveel impact, dat de vrouw er nog steeds last van heeft. De sfeer was meteen al gespannen toen de controleur de volgende dag langskwam, in gezelschap van iemand van de Dierenpolitie. De boer gaf de politieman wel een hand, de NVWA-man sloeg hij over. Met de pony's, die de boer hobbymatig houdt en waar de controleur voor kwam, was alles okee. Het ging mis toen het gezelschap in de stal kwam. Het vee werd onrustig en de vlam sloeg in de pan toen de controleur een foto maakte van de stal. De man constateerde dat er teveel koeien in de stal stonden. Hij zei dat op een toon die de boer niet beviel. 'Ik werd behandeld als een snotneus', zei de veehouder.

Volgens de controleur en de politieman riep hij 'Ik heb voor jou wel twee jaar over. Ik snij jou de strot uit'. Onzin volgens de verdachte. Hij zou alleen hebben geroepen dat de controleur moest 'oprotten'. De rechter achtte de bedreiging bewezen, maar hij hield er wel rekening mee dat de boer de woorden in zijn boosheid had geuit. Bovendien kon de rechter de reactie van de boer niet los zien van het optreden van de controleur. Om de veehouder ervan te doordringen dat hij zich in het vervolg moet beheersen in dit soort situaties hield de rechter het bij een geheel voorwaardelijke boete van 750 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
9%
Nee  
91%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog