Omrop Fryslân los met Fries mediaplatform
LEEUWARDEN - Podium Fryslân. Dat is de voorlopige werktitel van het nieuwe Friese mediacentrum dat Omrop Fryslân in het laatste kwartaal van dit jaar wil opstarten. Het idee voor het multimediale platform is door de Omrop bedacht in opdracht van de provincie Fryslân. Alle bestaande (media) organisaties in Friesland zouden hiermee hun voordeel moeten gaan doen.
De kosten voor het online platform zijn voor het eerste jaar begroot op 350.000 euro (2014-2015) waarvan de provincie Fryslân 200.000 euro subsidie neer gaat tellen. Het platform moet volgens het conceptplan uiteindelijk zonder subsidies kunnen bestaan vanaf 2016. 'Podium Fryslân' gaat zich ook nadrukkerlijk richten op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 (KH 2018). Dit komt in het conceptplan veelvuldig aan bod. De provincie heeft namelijk voor de programmering rondom KH 2018 al 600.000 euro gereserveerd.
Aanleiding
De komst van een 'Fries mediacentrum' komt niet zo maar uit de lucht vallen. In februari liet directeur Jan Koster van Omrop Fryslân al een 'proefballon' op door het woord te introduceren. Hij denkt dat dit de enige manier is om de Friese journalistiek te redden. De uitspraak komt overeen met de zorgen van de provincie Fryslân.
De provincie had Omrop Fryslân altijd onder haar hoede. Het Rijk heeft de verantwoordelijkheid echter per 2014 (zowel financieel als inhoudelijk) overgenomen. Het Rijk wil alle regionale omroepen integreren in de landelijke publieke omroep. De provincie Fryslân is hier faliekant op tegen en wil graag dat de Friese media haar krachten gaan bundelen. Met de komst van 'Podium Fryslân' kan de provincie de regionale journalistiek waarborgen en daarbij ook haar mogelijke invloed behouden.
'Experiment nodig'
De provincie denkt dat een experiment in het medialandschap hard nodig is omdat het traditionele verdienmodel van kranten ook zal verdwijnen. Er moeten nieuwe modellen en initiatieven komen om de kwaliteit van de journalistiek te waarborgen.
Bij de start van 'Podium Fryslân' zullen de traditionele media (Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân) eerst een deel van hun nieuwsberichten centraal publiceren. Er worden ook gezamenlijk producties gemaakt. Er moet op de nieuwe site 'voor elk wat wils' te doen zijn terwijl nog niet duidelijk hoe het platform precies gaat functioneren: "Niemand weet nog precies hoe Podium Fryslân er uiteindelijk exact uit ziet."
Het uitgangspunt is verder dat partners binnen het concept niet alleen gezamenlijk produceren maar ook onderling content uitwisselen. Daarbij moet er in elk geval ruimte blijven voor de eigen identiteit van de samenwerkende partners. In de loop van 2015 (april) moet er vervolgens een samenwerking tot standkomen met alle lokale omroepen, huis-aan-huis bladen en lokale internetsites in Friesland. Ook kenniscentra, gemeenten en andere organisaties worden betrokken bij 'Podium Fryslân'.
Gedeputeerde Staten zijn vorige week per brief ingelicht over de plannen. Zij hadden in november 2013 unaniem een motie ondersteund om in 2014 en 2015 een bedrag van 100.000 euro beschikbaar te stellen aan een toekomstig mediacentrum (indien haalbaar).
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn