Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Internetoplichter (16) pinde met pas van oma

vr 26 februari 2016, 14.45 uur

LEEUWARDEN - De zestienjarige jongen uit De Westereen die via internet verschillende personen en bedrijven heeft opgelicht, heeft ook ruim 21.000 euro van de bankrekening van zijn oma gehaald. De jongen had de pas en de pincode. Dat bleek vrijdag toen de Leeuwarder rechtbank uitspraak deed in de strafzaak tegen de Westereender. Hij heeft zijn oma behoorlijk in de problemen gebracht.

Doordat er geen geld meer op de rekening stond, kon de oude vrouw de huur niet meer betalen. De jongen gebruikte het geld om te gokken, hij is gokverslaafd. Om herhaling uit te sluiten legde de rechtbank een pakket aan maatregelen op: de zogeheten Gedragsbeïnvloedende Maatregel (GBM). Dat houdt in dat de Westereender zeer intensief begeleid gaat worden en dat hij verschillende therapieën moet volgen. De rechtbank volgde het advies van de Raad van der Kinderbescherming.

Hij wordt behandeld en begeleid door de verslavingszorg en ook het gezin zal begeleid worden. Als hij niet aan al deze maatregelen meewerkt, dan gaat hij alsnog voor zes maanden naar de jeugdgevangenis. Verder legde de rechtbank 171 dagen jeugddetentie op, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De Westereender heeft het onvoorwaardelijk deel van de straf al uitgezeten in voorarrest. Gedurende het eerste half jaar van de proeftijd krijgt hij een enkelband om.

De jongen is als gevolg van een aantal stoornissen -zijn gokverslaving en een autistische stoornis- verminderd toerekeningsvatbaar. Door die stoornissen is hij volgens gedragsdeskundigen niet in staat om zijn eigen gedrag te bepalen of aan te passen. Hij heeft ongeveer een jaar lang personen en bedrijven opgelicht via internet. Hij wekte de schijn dat hij diensten voor zijn slachtoffers kon verrichten.

Ook deed hij zich voor als medewerker van een gerechtsdeurwaarder. Hij verstuurde mails waarin hij de geadresseerden wijsmaakte dat ze geld verschuldigd waren. Degenen die verhaal wilden halen konden een betaald 0900-nummer en werden vervolgens in de wacht gezet. De deskundigen schatten de kans dat de jongen weer de fout in gaat als hoog in. Dat bleek ook wel toen hij, nadat hij een eerste keer was behandeld, toch weer in zijn oude gedrag verviel. De rechtbank bepaalde dat hij bijna 23.000 euro aan schadevergoedingen moet betalen, inclusief het geld dat hij van de rekening van zijn oma heeft gepind.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'