Account
Logo
Zoeken
5.5 °C

'Alternatief voor glasvezel bestaat niet'

wo 6 april 2016, 11.57 uur

DRACHTEN - Onderzoeker Fokke Martini van ICT Center Friesland stelt dat een toekomst zonder glasvezel niet denkbaar is. In opdracht van Smallingerland maakte hij een business case voor het snelle internet in de gemeente. ,,Een alternatief voor glasvezel is er niet. En ook over tien, twaalf of veertien jaar komt er geen andere techniek. In de verste verte is er geen sprake van iets anders dan glasvezel”.

Internet kan ook via koper of zelfs draadloos in de woningen van mensen komen, maar ook daar is glasvezel voor nodig. ,,Bovendien geldt voor het buitengebied dat dit minder goede verbindingen zijn. Met draadloos hebben we het in het buitengebied over 3G. Zestig procent van de antennes zijn voor de bedrijven die ze beheren niet rendabel. 4G is beter en in ontwikkeling, maar dan zijn er meer palen nodig. Met 5G is men bezig, maar dan zijn er zelfs negenmaal zoveel palen nodig. Dat is puur natuurkunde. Voor het buitengebied hebben we het nog maar over 3G en daar zijn al te weinig palen voor. Als je die verbindt met het glasnet, dan kun je het beter maar meteen goed doen en de leidingen doortrekken”.

Glasvezel aanleggen naar zogenoemde steunpunten, zodat woningen in het buitengebied via die palen draadloos internet kunnen krijgen, zijn in de ogen van Martini geen alternatief. ,,Als honderd mensen gaan Netflixen, kunnen 93 in dat geval niets ontvangen. Glasvezel is niet anders dan een weg aanleggen. Iedereen wil immers met de auto thuis kunnen komen. De glasvezelinfrastructuur is noodzakelijk om de kosten van bijvoorbeeld de zorg in de hand te houden”.

Volgens Martini veranderen abonnementsprijzen niet voor de aansluitingen. De kabelbedrijven leggen vanwege hun bedrijfsrisico de horizon op zes tot acht jaar. Het voorstel aan de gemeenteraad is om een project te starten met een looptijd van twintig jaar. PvdA-raadslid Roel Haverkort vroeg zich dinsdagavond tijdens een informatiesessie over glasvezel af of dit niet te risicovol is. Fokke Martini is het daar niet mee eens. ,,Natuurlijk is twintig jaar koffiedik kijken, maar als we nooit risico's hadden genomen, liepen we nu nog in berenvellen rond”.

Volgens hem komt er binnen die termijn niet een ander alternatief. ,,Toen ik zes jaar liet men zien hoe je licht door glas kon leiden. De bedrijven zijn er al 55 jaar mee bezig. Daar ligt zo ongelooflijk veel geld onder, dat is de komende twintig jaar echt niet van de baan. Iedereen in de telecomindustrie gaat voor glasvezel. Ik voorspel u dat over tien jaar iedereen twee aansluitingen heeft. Ook één verplicht door de overheid waar alle zorg industrie over gaat. Want u kunt dan alleen nog maar via een videoverbinding met uw dokter communiceren”.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.5%
Geen mening  
29.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!