Account
Logo
Zoeken
5 °C

Geen koopzondag in Achtkarspelen

wo 24 augustus 2016, 22.30 uur

BUITENPOST - Er komt geen koopzondag in de gemeente Achtkarspelen. Dat is één van de resultaten van de coalitie besprekingen van de nieuwe partijen CDA, ChristenUnie en PvdA. De partijen laten weten dat er schot in de zaak zit. Formateur Joop Atsma leidt de vorming van de nieuwe coalitie.

Atsma: "Omdat de tijd die rest tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen relatief kort is, hebben de drie partijen gekozen voor een compact programma met vooral concrete punten. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat Achtkarspelen geen koopzondagen krijgt. De drie coalitiepartijen vinden dat het invoeren van koopzondagen in de gemeente meer nadelen dan voordelen heeft. In de afweging is rekening gehouden met de belangen van zowel de ondernemers als de werknemers in de detailhandel."

Ook zijn de drie partijen het erover eens dat Achtkarspelen zich voor een belangrijk deel terugtrekt uit Caparis en een eigen MOA (Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen) opricht. De MOA gaat op 1 januari van start en begonnen wordt met het groenonderhoud 'in eigen hand' in de gemeente. Ook is besloten de eerder opgelegde bezuinigingen op het groenonderhoud terug te draaien. Hiervoor heeft de nieuwe coalitie voldoende financiële middelen gevonden.

Omdat de onderhandelaars hebben aangegeven dat over enkele punten uit het conceptakkoord nog aanvullende gesprekken noodzakelijk zijn, wordt pas in een later stadium de definitieve tekst bekendgemaakt. De onderhandelaars en fracties hebben afgesproken dat ze in de loop van volgende week zowel de gezamenlijke ambities alsmede de kandidaat-wethouders bekend zullen maken. Met het oog daarop hebben de fracties van CDA, CU en PvdA burgemeester Gerbrandy verzocht op korte termijn een raadsvergadering uit te schrijven. In deze raadsvergadering kan dan het akkoord worden toegelicht en zullen de wethouders worden benoemd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar


regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum