Account
Logo
Zoeken
3.8 °C

Extra zetje voor nieuwbouw in dorpen

wo 14 september 2016, 19.10 uur

DRACHTEN - De gemeenteraad van Smallingerland heeft haar college van burgemeester en wethouders de opdracht gegevens om zich extra in te spannen voor nieuwbouwwoningen in dorpen. De politiek geeft daarmee gehoor aan de oproep uit verschillende dorpsbelangen, die mogelijkheden voor jongeren- en seniorenhuizen zien.

Verschillende partijen lieten dinsdagavond tijdens Het Debat hun ongenoegen blijken over de houding van woningcorporaties. Die lieten eerder weten een strategie te hebben voor de komende vijftig jaar. Met het oog op de krimp van de bevolking is nieuwbouw te risicovol. "De conservatieve insteek van corporaties heeft mij verrast. Kijk flexibel. Demontabele bouw, aanpasbare woningen, tiny houses. Dit is al jaren mogelijk", benadrukt GroenLinks-voorman Piet de Ruiter.

"Natuurlijk willen wij niet bouwen voor leegstand. Vroeger waren gezinnen dominant en daar werd voor gebouwd. Dat is echt aan het verschuiven. We moeten niet alleen bouwen voor vijftig jaar, maar ook voor tien jaar. Daarom spreken de voorbeelden van GroenLinks mij aan", aldus fractievoorzitter Trees Flapper van de PvdA. "Openstaan voor initiatieven voor duurzame woningbouw in de dorpen en voor nieuwe ontwikkelingen mogelijkheden bieden", licht raadslid Sandra de Jong-Snip de opdracht aan het college toe.

Wethouder Jos van der Horst stelt dat er al beleidsruimte is voor particuliere en private ontwikkelingen in de dorpen. In Nijega, Drachtstercompagnie en aan de Stationsweg in Drachten worden daardoor al plannen gerealiseerd. "Maar dan doen we er een schepje bovenop." Volgens Van der Horst kunnen woningcorporaties echter niets anders dan de huidige conservatieve houding aannemen. "Zij hebben ook te maken met wet- en regelgeving en de demografische ontwikkelingen."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'