Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Meer dan 20.000 fietsers op de Centrale As

za 24 september 2016, 17.36 uur

BURGUM - Het was zaterdag bijna 'file fietsen' op de Centrale As tussen Nijega en Dokkum. Op deze zonnige septemberdag met 21 graden Celsius besloten duizenden mensen om te gaan fietsen op de autoweg. "Wy skatte dat der mear as 20.000 fytsers west binne" zo laat Nico Lykelema van 'Sport op de as' deze site weten. Vanaf 14.30 uur kreeg iedereen de kans om te voet of op de fiets de nieuwe autoweg te verkennen. In de ochtend werd er gesport door zo'n 3000 wielrenners, hardlopers en wandelaars.

Voor de 11 Dorpentocht (recreatief fietsen) had de organisatie in totaal 6000 kaartjes klaarliggen in een half uur tijd waren alle stempelkaarten al uitverkocht. De inschrijfgelden en extra opbrengsten gaan naar het goede doel Stichting Leergeld. Veel mensen besloten alsnog te doneren en vertrokken zonder stempelkaart. Opvallend was het feit dat veel ouderen over een luxe electrische fiets beschikken waardoor ze met hoog tempo over de Centrale As reden.

De gehele dag verliep alles volgens het draaiboek waardoor alles gemoedelijk verliep. De organisatie was bang voor parkeerproblemen maar doordat iedereen op de fiets kwam, ontstonden er nauwelijks problemen in het verkeer rondom de Centrale As. Tijdens deze zaterdag waren er overigens nauwelijks wandelaars te vinden op de autoweg. Nico Lykelema: "In protte minsken ha tocht, wy pakke de fyts sadat se folle fierders kaamen en mear sjen koenen."

Het is nog niet bekend hoeveel geld er is opgehaald voor het goede doel maar Lyklema verwacht dat het streefbedrag van 50.000 euro sowieso wordt overtroffen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal