9.4 °C

Slordig Harkema-Opeinde wint alsnog

za 24 september 2016, 23.23 uur

HARKEMA - De 6-1 zege die Harkema-Opeinde zaterdagmiddag boekte tegen Groninger Boys stemde de meeste supporters tevreden. Het spel daarentegen zorgde voor meer gemopper. Niet dat het slecht was, maar het oogde bij vlagen onrustig. De Heide liet het na de wedstrijd al vroeg in het slot te schieten. Zelfs tegen een laagvlieger kun je het dan lastig krijgen. Dat bleek dan ook toen Groninger Boys – al was het maar voor even – terug kwam tot 2-1. Een les die Harkema-Opeinde hopelijk mee neemt in de komende weken, waarin het stuk voor stuk staartploegen treft.

Fokko Spinder was in de eerste helft veruit de meest opvallende speler van het veld. In de vierde minuut raakte hij de paal, acht minuten later zag hij zijn inzet net naast getikt worden door de Groninger goalie. In de 31e minuut stond Spinder weer aan de basis van een Harkemaster kans. Hij speelde broertje Gerard vrij, die tot twee keer toe zijn inzet van de lijn gehaald zag worden. In de 38e minuut was de keihard werkende Fokko Spinder weer nadrukkelijk aanwezig; zijn afstandsschot raakte de lat. De teleurstelling was van korte duur. Vanuit de rebound was Gerard Spinder attent en schoot de 1-0 op het scorebord.

De bezoekers waren behoudens een mislukte volley van Willem Boonstra nauwelijks gevaarlijk geweest in de eerste helft, maar kwamen in de blessuretijd dichtbij de gelijkmaker. Maikel Hoiting stuurde Dennis Maarse weg met een lange bal. Diens schot werd uitstekend uit de kruising geranseld door keeper De Graaf. Zo ging de pauze in met 1-0. Een vrij minimale score. Naast de reeds genoemde kansen voor de Harkemasters waren ook Hille Postma (na een steekpass van Erik Nijboer) en Chris Hoeksma (voorzet bijna in eigen doel gewerkt door Valentijn Koning) dichtbij een doelpunt.

In de blessuretijd kreeg Harkema-Opeinde dus een aardige waarschuwing en dat zette de groengele formatie er toe aan in het tweede bedrijf snel op zoek te gaan naar een tweede treffer. Chris Hoeksma was hier dichtbij, maar verdediger Hielke Dragstra voorkwam Harkemaster succes op de lijn. Zestig tellen later was de 2-0 wel een feit. Er ontstond een ware schiettent voor de Groninger veste. Uiteindelijk kwam het leder bij invaller Hilbrand Benedictus terecht, die zijn geplaatste schot via de binnenkant van de paal over de lijn zag hobbelen. Het publiek ging er eens even goed voor zitten. Een monsterscore leek in de maak.

Andermaal liet Harkema-Opeinde het echter na de trekker over te halen. Hille Postma, Hilbrand Benedictus, Jentje Tjepkema en Chris Hoeksma waren dichtbij een doelpunt, maar troffen geen doel. Toen Groninger Boys in de 63e minuut een vrije trap kreeg te nemen, gaven zij het goede voorbeeld. Aanvankelijk niet trouwens, want de zwakke vrije trap van Jorn Dragstra was een gemakkelijke prooi voor de muur. Vanuit de rebound produceerde Dragstra echter een dropkick waarmee hij keeper De Graaf kansloos liet. De tegentreffer verontrustte de thuisploeg maar even, twee minuten later was de marge weer twee. Fokko Spinder bracht een vrije trap in bij de tweede paal. Hier stond Hilbrand Benedictus die de bal panklaar legde voor de inlopende Chris Hoeksma: 3-1.

Voor de thuisploeg was dit het sein zich niet meer bovenmatig in te spannen. Harkema-Opeinde ging niet op zoek naar een ruimere zege, er brak een fase aan waarin de Groningers zelfs het meeste balbezit hadden. Heel veel leverde dit niet op, al was Maikel Hoiting in de 78e minuut dichtbij de aansluitingstreffer toen hij vanuit de draai op doel schoot. Keeper De Graaf behoedde zijn ploeg voor een lastige slotfase en kreeg net een hand achter de bal. De wedstrijd kabbelde rustig naar zijn einde, tot Harkema-verdediger Jan van der Veen in de 88e minuut de bal naar voren ramde. Op de vijandelijke speelhelft bleek dat de Groninger verdedigers allemaal hun stelling hadden verlaten. Hierdoor kreeg Fokko Spinder vrije doorgang. Spinder omspeelde de keeper – genaamd Jenne Harkema – en schoof de bal in het lege doel. Dit knakte de moraal van Groninger Boys. Men geloofde het verder wel. In de resterende drie minuten doelpuntte Harkema-Opeinde nog tweemaal. Eerst scoorde Chris Hoeksma op aangeven van Hilbrand Benedictus. Zestig seconden later waren de rollen omgedraaid en scoorde Benedictus.

Toch nog een ruime, maar geenszins geflatteerde zege voor de Harekieten. In deze sportieve wedstrijd had de prima leidende arbiter De Jong uit Boornbergum geen lastige middag. Groninger Boys maakte er – ondanks dat men Harkema nauwelijks bij kon benen – geen schoppartij van en bleef op een faire wijze strijden voor de punten. De Heide kan de komende weken fysiekere duels tegemoet zien met streekderby’s tegen Drogeham, VVT en Jistrum op het programma.