9 °C

Harkema-Opeinde snel klaar met Drogeham

ma 3 oktober 2016, 11.10 uur

DROGEHAM - Eén van de weinige verwijten die Harkema-Opeinde de laatste weken kreeg, was dat het wedstrijden vaak te lang spannend hield. De resultaten waren steeds prima, toch bleef het vaak tot laat in de wedstrijd billenknijpen. In Drogeham rekende De Heide snel af met deze kritiek. Nog voor er een kwartier was gespeeld stonden de bezoekers op een 0-4 voorsprong. De rest van het duel was een formaliteit. Uiteindelijk liepen de griengielen uit naar een 0-8 zege.

Vier minuten stonden er op de klok toen Hille Postma na een lange bal van Wytse Couperus alleen voor de Drogehamster veste verscheen. Keeper Van Butselaar had in eerste instantie nog een antwoord op de inzet van Postma, in de rebound was hij kansloos: 0-1. Honderdtwintig seconden later was de score verdubbeld. Wederom was Hille Postma de gevierde man. Een voorzet van Wilbert Huitema wist hij met een tegendraadse kopbal keurig af te ronden. Gastheer Drogeham werd aan alle kanten voorbij gelopen. In de dertiende minuut kwam een afgeketste steekpass bij Chris Hoeksma voor de voeten. Hij speelde Wilbert Huitema vrij die alleen voor het vijandelijke doel niet faalde: 0-3.

Nog was de koek niet op. Een minuut later probeerde Jentsje Tjepkema het van afstand. De bal smoorde in de Drogehamster defensie en kwam terecht bij Chris Hoeksma, die de marge op vier bracht. Zoals zo vaak leidt een dergelijk wedstrijdverloop tot een mindere fase van de leidende ploeg. Dit was op sportpark It Doltsje niet anders. Harkema-Opeinde nam gas terug, maar bleef met de regelmaat van de klok kansen creëren. Wonderwel bleef het tot de pauze slechts bij 0-4.

Pas toen de uitstekend leidende arbiter Vonk uit Hurdegaryp de tweede helft in gang zette, hervatte de doelpuntenmachine van Harkema-Opeinde haar productie. Zeer haperend overigens. Was het in de eerste helft al een ongelijke strijd, in het tweede bedrijf was het continu eenrichtingsverkeer. Chris Hoeksma vond in de 50e minuut nog eens het net met een geplaatst afstandsschot. Daarna kwam er wederom zand in de motor. Bijna 25 minuten lang werd er niet gescoord, ondanks dat er zeker een achttal honderd procent mogelijkheden werden geschept door de griengielen. Dat Harkema niet scoorde, was ook de verdienste van Drogeham-goalie Van Butselaar, die zeker vier uitstekende reddingen verrichte, onder andere op pogingen van Hille Postma en Kevin Wijnsma.

In de 74e minuut was de moedige keeper echter kansloos toen een bal vanuit de kluts voor de voeten kwam van Gerard Spinder, die feilloos afdrukte. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kreeg gestalte in de 84e minuut. Gerard Spinder kopte een hoekschop van Chris Hoeksma in. Keeper Van Butselaar redde uitstekend. Vanuit de rebound was het echter invaller Ronald van der Wal die de stand met een prachtige omhaal in de kruising op 0-7 bracht. Het slotakkoord was voor Hilbrand Benedictus. In de 88e minuut maakte ook hij zijn treffer nadat hij door Hille Postma voor een leeg doel werd gezet.

Harkema-Opeinde, pakte drie punten, hield de nul en besliste de wedstrijd zo snel als het kon. Eigenlijk waren er louter positieve kanttekeningen voor De Heide zaterdagmiddag in Drogeham, hoewel alle aanwezigen het erover eens waren dat de Harekieten tegen deze danig verzwakte tegenstander ver in de dubbele cijfers had moeten geraken. De formatie van Willem Schokker blijft op het vinkentouw van koploper GSVV, dat knap in Baflo zegevierde. Volgende week staat er opnieuw een streekderby op de rol. VVT uit Twijzelerheide komt dan op bezoek in Harkema.