7.2 °C

Einde aan bekeravontuur Harkema-Opeinde

zo 20 november 2016, 20.55 uur

HARKEMA - Eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen heeft zaterdagmiddag een einde gemaakt aan het bekeravontuur van Harkema-Opeinde. Op sportpark Nijlân was de thuisploeg met 5-0 te sterk voor De Heide. Een stunt hing geen moment in de lucht. Niet dat de Harkemasters van de mat geveegd werden door de Leeuwarders. Vooral Ettire Cadeau was een plaaggeest voor de groengelen. Met drie treffers, een assist en nog een enkele gemiste kansen was hij met afstand de beste man van het veld.

In de afgelopen weken in de vijfde klasse moest Harkema-Opeinde zich steeds weer door een muur voetballen. Dat was in Leeuwarden anders. Vanaf het eerste fluitsignaal moesten de bezoekers terug in de verdediging en dat was even wennen. Het oogde defensief dan ook niet al te stabiel in het eerste halfuur. Keeper André de Graaf wist aanvankelijk de schade te beperken door scoringskansen van Ettire Cadeau en Ramon Smit te verijdelen.

Echter, na 22 minuten was ook het Harkemaster sluitstuk kansloos toen Jaring Wouterlood van Doesburg in het strafschopgebied alle tijd kreeg een listige puntertje te produceren waarmee hij de 1-0 in de boeken schoot. Negen minuten later werd de score verdubbeld en de manier waarop dit gebeurde was uiterst ongelukkig voor de Harekieten. Wybe Kooistra speelde terug op keeper De Graaf. Op het zachte, gladde veld stuitte de bal langs de Harkemaster-goalie. De attente Ettire Cadeau hoefde slechts de bal in het lege doel te tikken. Een uiterst vervelend moment, maar na het tweede doelpunt kwam Harkema-Opeinde wel nadrukkelijker in de buurt van het vijandelijke doel.

Er ontstond ruimte achterin bij de Leeuwarders, maar tot drie keer toe maakten de Harkemaster-voorwaartsen niet de goede keuze in een overtalsituatie. Daarnaast had De Heide de pech dat het in de 39e minuut een zuivere strafschop werd onthouden. Sjirk Bruining sneed het strafschopgebied binnen en werd onderuit gelopen. Arbiter Brinkkemper – die de hele wedstrijd veel door liet spelen – wuifde het voorval weg.

Harkema-Opeinde ging na het intermezzo door met de jacht op de aansluitingstreffer. Het kreeg in de 56ste minuut echter het deksel vol op de neus. In die minuut rukten de groengelen weer op in overtalsituatie. Sjirk Bruining brak aan de rechterkant door en had enkele goede afspeelmogelijkheden. Zijn voorzet was echter net te scherp waardoor keeper Jelsma een hand achter de bal kon krijgen. Genoeg om de inlopende Chris Hoeksma op het verkeerde been te zetten. Leeuwarder Zwaluwen kwam er pijlsnel uit en tien seconden later lag de bal aan de andere kant van het veld wel in het netje. Wederom was Ettire Cadeau de schutter.

Ook deze treffer zette echter geen streep door de Harkemaster aanvalsdrang. Een minuut na de 3-0 kreeg Zwaluwen-keeper Jelsma een terugspeelbal niet goed onder controle. Hilbrand Benedictus zette goed druk en ontfutselde de goalie de bal. Via een Leeuwarder been kwam de bal terecht bij Gerard Spinder, die zijn vlammende afstandsschot prachtig onder de lat weggetikt zag worden door Jelsma. Voor de wedstrijd was het jammer dat deze poging geen treffer opleverde.

Zes minuten later werd het duel namelijk definitief beslist. Wie anders dan Ettire Cadeau was de Harkemaster beul. Cadeau startte een rush langs de Harkemaster defensie een rondde met een strak schot af: 4-0. In de 71ste minuut was Cadeau voor de verandering eens de aangever. Matias Dijkstra kwam zo ook nog op het scoreformulier: 5-0. Voor De Heide was dit het teken meer in de verdediging te kruipen. Een eretreffer zou mooi zijn maar zeker niet ten koste van een gigantisch pak slaag. Leeuwarder Zwaluwen geloofde het echter ook wel. Zo kon Harkema-Opeinde er in het laatste kwartier nog een paar keer goed uit komen. Verder dan een verdekt schot van Wilbert Huitema net naast de paal kwamen de Harkemasters niet.

Dat was jammer voor de in grote getale meegereisde aanhang, maar niemand liet een traan om de uitschakeling. De pijlen kunnen nu vol op de competitie gericht worden. Volgende week kunnen er belangrijke zaken worden gedaan als concurrent Boornbergum in Harkema op visite komt.