10.5 °C

Harkema Opeinde wint van SC Kootstertille

zo 5 februari 2017, 16.10 uur

HARKEMA - De Tilsters mochten bij rust niet klagen dat de achterstand ‘slechts’ 2-0 bedroeg want koploper Harkema Opeinde grossierde in het missen van kansen. Na rust was er iets meer sprake van een wedstrijd maar de overwinning van de thuisclub kwam geen moment in gevaar. Door een benutte strafschop wist Harkema de overwinning zelfs nog tot 3-0 aan te scherpen.

Hoewel de Tilsters in het eerste bedrijf nagenoeg niet in het stuk voorkwamen, was de eerste kans vreemd genoeg wel voor de bezoekers. Gerbrand Waaksma raakte de bal uit de aangesneden hoekschop van Tom van der Veen echter niet goed maar de inzet leverde uiteindelijk toch opnieuw een hoekschop op. Het speeltuig werd nu vakkundig door doelman André de Graaf onderschept. Enkele minuten later profiteerde het met veel meer pit spelende Harkema Opeinde van geklungel in de Tilster defensie. Hille Postma bezorgde de bal bij Sjirk Bruining en die tekende, zij het via de binnenkant paal, voor de openingstreffer. Vijf minuten later leek Fokko Geert Spinder de score te verdubbelen maar deponeerde hij de bal uit een directe vrije schop via een Tilster lichaam tegen de lat. Het bleek voor de bezoekers echter uitstel van executie want niet veel later leek de buit voor de thuisclub helemaal binnen. Doelman Albert Jan Merkus kreeg uit de voorzet van Chris Hoeksma ruzie met de bal en zag Gerard Spinder attent reageren door het speeltuig in de verste hoek te jagen; 2-0.

Op het halfuur kopieerde Fokko Geert Spinder zijn eerdere kunstje maar nu toucheerde de bal opnieuw via een Tilster lichaam de paal! Tegen het einde van de eerste helft kreeg SC Kootstertille wat meer ruimte maar zowel Tom van der Veen, over, en Wopke Hoekstra, recht in handen van doelman De Graaf, wisten de spanning niet terug te brengen. Bijna vanaf de aftrap had Hilbrand Benedictus de wedstrijd helemaal in het slot moeten gooien maar na het uitspelen van doelman Albert Jan Merkus, schoot Benedictus de bal slordig naast. Door een aantal wijzigingen in de rust kreeg SC Kootstertille, mede doordat de thuisclub gas terug nam, meer grip op het spel en wist tot een aantal kansen te komen. Tom van der Veen schoot oog in oog met doelman De Graaf echter naast en Wopke Hoekstra had veel meer agressie moeten tonen want de onderschepte terugspeelbal werd veel te slap ingeschoten.

Met nog ruim een kwartier te spelen kreeg Harkema Opeinde de derde treffer in de schoot geworpen toen Douwe Hoekstra, toch al niet gelukkig spelend, Hilbrand Benedictus ruigborstelde en behalve geel ook een strafschop moest incasseren. Penalty killer Wilbert Huitema werd door de thuisclub speciaal van de bank gelicht om zijn kennis aan de prakrijk te toetsen. De elfmeter werd dan ook onberispelijk tot de 3-0 eindstand verzilverd. Omdat beide teams het daarna wel geloofden kabbelde het duel, dat het predicaat derby nimmer verdiende, in een gezapig tempo naar het einde.