4.1 °C

Zaalteam VIOD door naar halve finales beker

za 11 februari 2017, 12.40 uur

DRIEZUM - Van alle kwartfinale wedstrijden was die tussen bekerhouder Drachtster Boys VR3 en VIOD VR1 ongetwijfeld het mooiste affiche. Drachtster Boys was in eigen sporthal op oorlogssterkte met veel speelsters die op eredivisie niveau hebben of zelfs nog regelmatig voetballen. Twintig seconden voor het einde stond er een 1-0 stand in het voordeel van de thuisploeg op het scorebord. Terwijl de supporters van Drachtster Boys met het aftellen waren begonnen, bracht keepster Anna Reitsma beide teams in extremis op gelijke hoogte. Nadat Aafke de Hoek en Sanne Bijlstra hun eerste penalty hadden gemist, was het dezelfde Reitsma die de zevende penalty van Drachtster Boys, genomen door Marijke Ridder, stopte en zichzelf daarmee tot absolute heldin van de avond kroonde.

In de eerste helft was er met name sprake van schaakvoetbal met de handrem erop. Desondanks kreeg VIOD de meeste kansen, vaak ingeleid door Femek Mulder. Keepster Ieteke de Haan-Posthumus hield haar doel met een paar fraaie reddingen schoon. In de tweede helft ontdooide de wedstrijd. VIOD ging meer druk zetten, maar dit was een kolfje naar de hand van Drachtster Boys. Verdedigend werd bijna niets meer weggeven en in de counter was men levensgevaarlijk. Met nog 10 minuten op de klok werd een te risicovolle lange bal van Femke Mulder onderschept. Atty Eelkema ging er als een tornado er mee vandoor, behield het overzicht door de bal breed te leggen op Marieke van Toledo. Ondanks een verwoede poging van Femke Mulder om haar fout te repareren, slaagde Van Toledo er toch in om keepster Anna Reitsma te passeren. Daarna volgde een partij vrij worstelen.

Scheidsrechter Schripsema liet de teugels nog meer varen. Voor het publiek een machtig schouwspel, voor de speelster wellicht iets minder plezierig. VIOD gooide alles op de aanval, maar Drachtster Boys kreeg de kansen. VIOD kon tot twintig seconden voor het eindsignaal geen bres slaan in de solide verdediging van de Drachtsters. Even daarvoor sommeerde coach Jouke Dantuma zijn keepster Anna Reitsma om mee te gaan voetballen. En dus niet zonder resultaat. De gelijkmaker scoren, een strafschop benutten en twee strafschoppen stoppen. Een compliment is zeker op de plaats voor de pas 17-jarige Iris de Weger, die bij haar penalty als een koele kikker de bal keihard door het midden hoog in het doel knalde. VIOD is nog één overwinning verwijderd van de finale in het bekertoernooi. De tegenstander is nog niet bekend.