9,7 °C

Lezing Dr. W. Foorthuis

NIJ BEETS -
Willem Foorthuis haalde in 2017 de media met zijn opmerking dat de Friese economie te vergelijken is met een derdewereldland.
Fryslân is trots op zijn melkveehouderij, maar boeren produceren vooral bulk en grondstoffen voor de wereldmarkt. De waarde toevoeging ligt elders. Bij Duitse snoepgoedfabrikanten of rokerijen in Italië. De beste landbouwproducten zijn voor de export. Foorthuis: ‘Het is een schande dat dit bedrijfsmodel ten koste gaat van ons landschap en ons mkb. Maar ondernemers zijn op het punt aanbeland dat zij zelf het heft in handen nemen’.
De oplossing ligt in regionale en lokale samenwerking, zegt Foorthuis.
Het Nederlandse coöperatiemodel heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt. De teller staat al op 2500 nieuwe coöperaties. Zo'n 800 meer dan de jaren ervoor. Vooral in de land- en tuinbouw gaan ondernemers samenwerkingsverbanden aan. Onder meer door de economische crisis, toenemende schaalvergroting en een terugtrekkende overheid.

Om het tij te keren moeten Nederlandse boerenbedrijven de brede coöperatie nieuw leven inblazen. Met een volledige keten in de eigen regio. Dan praat je al snel over enkele honderden bedrijven, die ook politieke en juridische ondersteuning nodig hebben.

Waar:It Damshûs
Plaats:Nij Beets
Datum:14-10-2021
Aanvang:01.00 uur
 

Leentje van den Berg

promotie@damshus.nl
0683694095
Nij Beets
 
Ga naar website
 
9,7 °C
12 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.