19.3 °C

Burgumer racefietser rijdt meisje aan

Publicatie: 21 mei 2007, 11.48

 

REACTIES

Volgens mij is de racefietser in dit geval fout.
Er geldt geeen maximale snelheid voor fietsers maar art. 5 van de wegenverkeerswet zegt het volgende hierover.
Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

wobor uit wurk

 

Wat dacht je van inhalen waar dat niet kan?

sirpatrick uit Leeuwarden

 

@ wobor, dus is dat meisje schuldig vanwege het feit dat ze duidelijk de racefietser heeft gehinderd. Zij reed op de verkeerde weghelft. Voordat je een beetje de wijsneus probeert uit te hangen is het misschien ook handig om een artikel goed te lezen en te bestuderen!

J-One uit Buitenpost

 

ik meende al dat ik een ei kwijt was.

kip uit Twijzelerheide

 

Ik ben het volledig met J-one eens!!!


gebeurt dat ook eens!

luuk uit Buitenpost

 

Beste J-One

Het meisje is minderjarig en dus NOOIT schuldig ! Wie is hier nu een wijsneus ?

wobor uit Augustinusga

 

Sinds wanneer zijn minderjarigen nooit schuldig? Wijs ook dan ff dat regeltje uit de verkeerswet aan. Ik ben nooit te beroerd een fout te erkennen, maar dan moet ik daarvoor eerst wel ff bewijs hebben!

J-One uit Buitenpost

 

Een ieder wordt geacht de wet te kennnen. Dus ook jij j-one.........

wobor uit Augustinusga

 

Yep ik ken de wet, maar ik wist niet dat minderjarigen nooit schuldig aan een ongeluk konden zijn. En als ik je wettekst lees dan is dat ook niet zo: Het is EEN IEDER verboden. En als ik de wegenverkeerswet erbij pak zie ik geen uitzondering gemaakt voor minderjarigen. Dus staaf dan je bewering met een wettekst/artikel, anders heb je wat mij betreft ongelijk!

J-One uit Buitenpost

 

wat is dit voor praat dit zijn van die dingen dat gebeurd nu eenmaal jongens

corro uit oosterwolde

 

die kutwielrenners denken altijd dat de hele weg van hun is van de fiets aftrappen die figuren!

zwaagwesteinde uit zwaagwesteinde

 

nou gisteren had de politie wel eens wat controle mogen houden op dei fietsers had een gouden dag kunnen zijn 4 breed overige verkeer onnodig hinderen en dan maar te zwijgen over uiterlijk van de fiets waar die aan moet voldoen ,maar het is een ergenis die fiets ploegen die zich nergens wat van aantrekken en de auto is altijd schuldig waardeloos ,controle verscherpen gouden handel

jankip uit Nij Beets

 

@zwaagwesteinde: nee nee, zo gaan we er niet mee om. Van wie heb je dat geleerd? van je moeder?

@wobor: wat kun jij ongelooflijk slecht bluffen en lullen..

chemico uit Amsterdam

 

die racefietsers denken dat de weg van hun is met hun gerace...op het fietspad duwen ze je gewoon weg onder het fietsen...
dus punten halen met die racefietsers..
ik stop er niet voor..mij wel best

watervork uit burgum

 

Ff een vraagje over dat verantwoordelijk zijn. Een minderjarige is niet schulden, maar zijn de ouders dan niet verantwoordelijk voor het doen en laten van hun kind?

cojoba uit Noardburgum

 

Niks geen gebluf en gelul....Als volwassene moet je altijd verdacht zijn op onverwachte actie's van(kleine)kinderen. Als je op het fietspad rijdt en je komt ouders met kinderen tegemoet dan moet je oppassen en vaart minderen. Dat is hetzelfde als in de auto.....zijn er kinderen in de buurt UITKIJKEN !!

wobor uit thus

 

8 december 1989, NJ 1990, 778, nt. CJHB, VR 1990, 79, nt. vWvC
Hierin besliste de Hoge Raad dat degene die een verkeers- of veiligheidsnorm schendt waardoor een voetganger of fietser van nog geen 14 jaar gewond raakt, op grond van de billijkheidscorrectie (art. 6:101) in beginsel geen beroep kan doen op eigen schuld van het kind. Een beroep op eigen schuld is in dit soort gevallen slechts mogelijk indien het kind de schade opzettelijk of met aan opzet grenzende roekeloosheid heeft veroorzaakt

wobor uit Augustinusga

 

Ja hallo zeg.....het meisje is 8 jaar. Gaan jullie hier zitten ouwehoeren over dat ze wel of niet schuldig is. Een ieder wel denkend mens weet toch dat als kinderen op straat zijn extra voorzichtigheid geboden is. Kinderen kennen geen gevaar. Ook al roep je als ouder duizend keer dat ze voorzichtig moeten zijn en goed uitkijken.

fluffy uit Drachten

 

wobor heeft gelijk,kinderen kunnen niet gestraft worden en mogen dat ook niet.
racefietsers daarintegen daat zijn wel regels en wetten voor.
ik geloof dat ze ook niet naast elkaar mogen fietsen/racen.
ik zie een racefiets als een opgevoerde brommer,ze zijn er alle 2 niet voor gemaakt.
met 25/30 kmh. kun je een fiets stoppen zonder dat het dunne bandje dubbel gaat.
racen buiten de bebouwde kom.

nic uit Veenwouden

 

ho fout je kunt dus niet stoppen zonder???

nic uit Veenwouden

 

die verrekte hurd fietsers wur je ek idioat fan. oppakke sokken

kibbeling uit Garyp

 

it aai ek nog stikken tink?

jeen uit twijzelerheide

 

ja echt wel en een smurrie op het fietspad.hihi
Als ze het maar weer schoonmaken anders gaan er nog meer fietser glijden

bassie1980 uit oosterwolde

 

Ergerlijke lui die racefietsers, trekken met zijn alleen een kostuumpje aan en menen dan dat iedereen maar wijken moet.

Leven ook hoofdzakelijk in groepsverband, je komt er zelden één alleen tegen.

ravic uit racefietssloperij

 

als ouder vinnik wel dat je verantwoordelijk bent voor je kinderen. die moeten zorgen dat ze hun kinderen controleren.

en een gangetje van 25? dat is niet snel ofzo.

razor9063 uit Beetgum

 

@ wobor, ja en? Hier staat toch ook duidelijk dat iemand van jonger van 14 dus wel schuldig KAN zijn. De vraag is hier of het kind opzettelijk roekeloos heeft gereden. Dit kun je uit het artikel niet opmaken, dus moet een rechter in dezen oordelen. Wat mij betreft een kwestie van het meisje is wel schuldig maar geen straf en de verzekering van de ouders betaalt de evt kosten! En een snelheid van 25-30 km is nog zeer rustig, veel kinnesinne van gasten hier die die snelheid nooit zullen halen!

J-One uit Buitenpost

 

Daarnaast kwam het kind plotseling vanachter de ouders vandaan (fout van deze ouders, het kind was niet onder direct toezicht), dus is de kans dat de wielrenners het kind niet eens hebben gezien zeer waarschijnlijk. Daarnaast rijdt een ieder gemiddeld zo'n 18-20 km/uur, dus is de snelheid van 25 niet uitzonderlijk te noemen. Dus je kunt de wielrenners in dezen niets verwijten.

J-One uit Buitenpost

 

Leuke discussie. Hoewel de jonge meid plotseling van richting verandert en daarmee een ongeval veroorzaakt, ligt de aansprakelijkheid en schuld wettelijk gezien bij de racefietser. Dit vanwege de leeftijd van het meisje. De racefietser is dan ook aansprakelijk voor alle geleden schade.

Dus wees s'avonds voorbereid op een minderjarige, in donker kleding, zonder licht en door het rode licht fietsend kind want je bent aansprakelijk voor alle schade.

argumenten uit Drachten

 

@ argumenten, sowieso ligt de schuld niet bij de racefietser! Naar mijn mening zijn de ouders het meest schuldig. De vraag waar de aansprakelijkheid komt te liggen is een heel andere. Dit zal misschien in het nadeel van de racefietser uitwijzen. Maar ik kan in de wetteksten niets vinden wanneer er sprake is van een ongeluk door twee zwakke verkeersdeelnemers, namelijk twee fietsers. Wanneer er een auto in het spel is, dan ligt de aansprakelijkheid heel duidelijk in het nadeel van de automobilist

J-One uit Buitenpost

 

wie krijgt gelijk?? J-One of wobor??
die race fiesters zijn (meestal) asociaal. nooie ff bellen als et spul er weer met 30kmh omheen moet of weer een grote bek. laat ze maar op een racebaan rijden.

lapmans uit Rottevalle

 

Je hebt gelijk wat in dit verhaal de schuldtoewijzing aangaat. Ik paste inderdaad ten onrechte de wet toe zoals bedoelt bij een ongeval met een gemotoriseerd voertuig. In dit geval is er weinig wettelijk geregeld en is de jurispredentie vaak leidend. Waarschijnlijk zal de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders van het meisje eventuele schade aan de racefietser uitkeren.

argumenten uit Drachten

 

Het is algemeen bekend dat ze fietsen alsof de weg van hun is. En het liefst ook nog in groepen. Als je ze niet aan hebt horen komen, gaan ze vlak achter je flink bellen & gewoon langs je. Dat betekent; je belandt in de berm!
Dat wil uiteraard niet zeggen dat deze racefietser niet uitkeek, associaal reed etc, maar hoe sommige mensen reageren is ronduit belachelijk. Op racefietsen zit ook een rem, slimmerikken. Oftewel; rem als er een gezin voor je neus aan komt zetten.Lapmans heeft groot gelijk

mevrl uit Burgum

 

Als een automobilist iets te hard rijdt dan krijgt ie hier bijval, wanneer iemand zijn sport uitoefent op de fiets is het een grote crimineel. In de auto kijken we geregeld achterom, geven richting aan als we afslaan, waarom doen we dit op de fiets dan niet? Nee omdat we ons op de fiets heilig voelen en onder het motto ze zien mij wel zonder uitkijken en hand uitsteken de weg oversteken. De wielrenners zijn niet het kwaad, iedereen moet gewoon beter opletten dan schrik je ook niet zo!

J-One uit Buitenpost

 

Ik heb ook een hekel aan wielrenners die denken dat de weg van hun is. Alleen wie zegt dat de wielrenner het meisje zag? Zij fietste achter haar ouders. Een schuldige aanwijzen is m.i. dan ook onzin. Niemand is ernstig gewond. En hopelijk laten de ouders het kind voortaan mooi aan hun rechterzijde fietsen.

geelblauw uit Dokkum

 

dudes.. in de tijd dat jullie uitegevochten hebben wiens schuld dit ongelukje was, zijn de beide mensen wel weer hersteld van de lichte verwondingen...
Gewoon iets lulligs wat eenmaal kan gebeuren. Ik zou hier niet zo iemand de schuld van geven.

hendrikus uit Eastermar

 

Dit geeft weer aan dat er meer rekening moet worden gehouden met ouders en kinderen,in dit geval treft de wielrenner geen blaam.

pacino uit Burgum

 

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan