22.4 °C

'Vrees voor voortbestaan De Sionsberg'

Publicatie: 22 mei 2012, 9.27

 

REACTIES

"Met de resultaten willen de fracties de sluiting van de afdeling Verloskunde van De Sionsberg per 1 augustus voorkomen".
Volgens mij moet dit onderzoek nog gestart worden, als de resultaten van het onderzoek voor de raad al bekend zijn kan men zich die 7.500 euri besparen.
Conclusie zal zijn dat de basiszorg inderdaad te duur is, dan ligt de keuze bij degene die betaald.

joop555 uit Kollumerzwaag

 

weggegooid geld die 7.500 euro. . De dames en heren denken blijkbaar door een "feitenonderzoek" de friesland c.a. te kunnen overtuigen van haar ongelijk. En wat mag dat "feitenonderzoek"dan wel op tafel brengen , wat tot nu toe niet bekend was?

De werkelijke oorzaak ligt natuurlijk in die belachelijke privatisering van de hele zorg. De uitvoerende zorg EN de bekostiging, dan heb je , als overheid gewoonweg helemaal niks meer te zeggen. Men wilde "de de vrije markt het werk laten doen": welnu, dit is het resultaat!

Een verstandige overheid had destijds de zorg kunnen privatiseren, maar had juist dat NIET moeten doen met de bekostiging, de ziekenfondsen (de huidige `ziektekostenverzekering`),dan had ze nu een vinger in de pap gehad en had ze mee kunnen beslissen. Gewoon een staaltje van `politieke krokodillentranen`van die raadsfracties.Geen `feitenonderzoek`, maar de broeders en zusters in Den Haag aanspreken, om per omgaande de ziektekostenverzekeraars te nationaliseren

jannes1 uit Uithuizen

 

Dit 'onderzoek' is € 7.500,= uitgeven en later zeggen dat de politiek er alles aan gedaan heeft.
Als Den Haag toch wil ombuigen na 12 september heb ik een prima plan: - geef ons toch een gezondheidszorg zoals dit in Groot-Brittanië of Zweden geregeld is!!!!!
Dan wordt je portemonnee niet elk jaar meer leeggezogen door nieuwe lastenverzwaringen.

schim uit Opeinde

 

bovendien ....een onderzoekje van hooguit twee en een halve week moet 7.500,-- kosten????!!!!

Welke duurbetaalde `externe` heeft zich hier weer naar voren gedrongen, c.q. is dit weer toegeschoven?????

jannes1 uit Uithuizen

 

Naar ik begrijp ligt er een plan om het aantal ziekenhuizen tot 2025 drastisch te verminderen. Men zit te denken aan 1 ziekenhuis per 500.000 inwoners. Friesland heeft "gelukkig" meer als een half miljoen inwoners maar we zien hier niet alleen de zwanenzang van de Sionsberg maar ook van Drachten, Heerenveen en Sneek. Ik denk dat er maar 1 uitweg is uit dit dilemma. De volgende keer niet op de pluche partijen stemmen (VVD, CDA, D66, PVDA) maar de keuze maken voor een ander geluid. De huidige partijen hebben duidelijk aangetoond dat ze met hun commissariaten, baantje hoppen etc te diep onderdeel van het probleem zijn geworden. We hebben een NHS nodig naar Brits model. Geld voor de mensen en niet voor de Gieren

abram uit Dokkum

 

Ach wat een gezeur. In Afrika moet men twee dagen lopen voor een arts. Hier wil iedereen een ziekenhuis naast de deur, wat naast de deur, in de badkamer, en op zolder. Men wil geen btw betalen, men wil geen boetes betalen, men wil geen belasting betalen eigenlijk wil men niet en toch willen ze alles hebben, een scheet dwars voor de reet en er moet gelijk een hele peleton artsen in spier om die scheet te krijgen uit die reet.

Dicht die hap, weg ermee. Dit is gewoon de complicaties die optreden na niet in grijpen van het bestuurlijke wanorde die er destijds waren. Zwerende wonden en veel antibiotica om het weer beter te krijgen. Vertrouwen winnen duurt lang.

dappered uit Heerenveen

 

Vind ik ook @dappererd. In Afrika poepen de vrouwen de kindjes ook zo uit. Waar moet dat heen in dit land als ook in de periferie van Friesland, Groningen en Drenthe vrouwen denken recht te hebben op medische zorg. Zij wouden zo nodig zwanger worden !! Zo meteen moet Achmea nog geld vrij maken voor medische zorg. Wat kost dat wel niet aan eindejaars uitkeringen?

abram uit Dokkum

 

Zoveel domme opmerkingen, dan voeg ik er ook een aan toe:

dappered, ik hoop dat jij een keer een ongeluk krijgt als de secondes tellen. Kun je het zelf eens meemaken, sukkel!

abram, verhuis jij toch lekker naar Afrika!

juist!

juist uit Damwâld

 

@dappered: vertrouwen winnen zonder een kans te geven is behoorlijk kansloos. Ik had juist het idee dat ze daar in de 'berg een verbetertraject hadden ingezet. Dat traject wordt met dergelijke maatregels snoeihard afgekapt.

@juist: sarcasme is jou vreemd zeker?

d33j4y uit Dokkum

 

het zijn allemaal achterhoede gevechten.
De protestmensen redeneren vanuit de vorige eeuw, toen de medische stand nog veel minder ver was en een streekziekenhuis heel normaal. Met alle technische innovaties is er geen enkele reden om accute zorg "zo dicht bij huis"te hebben. 20 minuten
`aanrijtijd` nu , was 2 uur `aanrijtijd`destijds. Het is blijkbaar moeilijk in het NoordOostFriese te begrijpen dat tijden veranderen. Dat was al zo bij allerlei maatschappelijke ontwikkelingen, nu ook in de zorg blijkbaar!
Kom op NO Friesland, de tijdens van Swiebertje en Bromsnor zijn voorbij!

jannes1 uit Uithuizen

 

Het valt mij op dat op het moment dat managers de woorden: moderniseren, verbeteren etc. gebruiken dit niets anders is dan een andere omschrijving voor uitkleden. Puur medisch is een O.K. op een realistisch aanrijtijd noodzakelijk bij geboortezorg. (Dus ook een geboortecentrum zonder O.K. is een gotspe) De huidige (dus niet swiebertjetijd) gaat uit van 20 minuten ideaal tot maximaal 45 minuten. Hoe verder van de 20 min hoe meer overleden baby's en moeders. http://www.ntvg.nl/publicatie/Provinciale-verschillen-perinatale-sterfte-en-reistijd-tot-ziekenhuis/volledig....Het enige ziekenhuis in Friesland wat op dit moment om deze reden niet nodig is is de Tjongerschans in Heerenveen. Publicitair valt dat echter niet te verkopen door Achmea dus is er voor gekozen is de kleinste aan te pakken. Voorwaar dames, heren van IZG, een zeer interessante medische benadering !?

abram uit Dokkum

 

Helemaal met Dappered eens!!

Mensen willen van alles maar staan er niet bij stil wat een ziekenhuis op de hoek van de straat kost.
Het is toch logisch dat een ziekenhuis niet open kan blijven voor één koe en geit in de noordelijkste contreien?
Laatst een interview op Omrop Fryslan gezien. Een moeder wil zo graag thuis bevallen maar als er complicaties optreden dan moet er wel een ziekenhuis in de buurt zijn.
Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor mijn ongeboren kind en sowieso in het ziekenhuis bevallen en dan kan je net zo goed naar Leeuwarden gaan.
Twee auto's, twee vakanties, een dure keuken en niet kunnen koken maar meer betalen voor de zorg ho maar. Mensen kunnen of beter gezegd, wìllen geen stapje terug doen in deze lastige tijd en zoeken de fout altijd bij een ander.
Dus: sluiten die hap dan blijft mijn premie tenminste betaalbaar de komende jaren. En voor de mensen op het platteland is het jammer maar het is kiezen of delen.

dipperdiedap uit Veenwouden

 

Hahaha, Swiebertje was wèl erg leuk.
Trouwens heel goed verwoord Jannes1!!

En als er iets met mijn naasten of mezelf gebeurt en ik ben niet op tijd in het ziekenhuis dan is het gewoon niet anders. That's life.........eeuwig zullen we toch niet blijven leven.

dipperdiedap uit Veenwouden

 

Dipperdiedap stoer praat,maar waarom kost een ziekenhuis bij jouw op de hoek ook al weer zoveel geld en waarom is jouw premie niet meer te betalen?
Door dat Managers, verzekeraars, en de directeuren de bonussen elk jaar weer innen. Het word eens tijd dat hier verandering in komt!
Het word tijd dat iemand zijn ogen eens open doet!

Zelfs in de bejaarde zorg word er heel veel al gekort op de zorg van deze oudere mensen.

Zorg is, als het zo door gaat alleen maar te betalen voor de de rijken.

wiseguy uit Harkema

 

Waar het uiteraard om gaat is, dat de zorg een soort luilekkerland geworden is voor `zorgondernemers`
Ziekenhuizen, zorgverzekeraars, allen beweren dat ze `ondernemingen`zijn. Ze `concureren`dat het een lust is en er is `marktwerking` ( zeggen ze).

Echter er is een verschil. Een echte ondernemer moet het geld verdienen en werkt met zijn eigen geld. Als hij fouten maakt, of `op te ruime voet leeft` gaat hij failliet en is hij zijn geld kwijt en wordt jaren achtervolgd door schuldeisers.

Die z.g. `zorgondernemers` hebben daar geen last van. Ze `ondernemen`met andermans geld met een riant gegarandeerd CAO-salaris. Als zij er een potje van maken gaan ze niet failliet, sterker, ze kunnen gaan en krijgen ,als `beloning` een bij het in dienst treden afgesproken vertrekpremie/gouden handddruk mee.
En dat allemaal betaald door de zorgverzekeraar, die, van onze premie, al net zo `ondernemend"is!
Een financieel luilerkkerland dus! Raar dat het niet werkt, die marktwerking???????

jannes1 uit Uithuizen

 

We betalen toch GODVERDOMME elke maand 70 euro voor de zorg!! en de eigen risico gaat naar 350 euro. Nou dan vindt ik dat er sowieso wel per 100.000 mensen een ziekenhuis mag zijn. Maar zoals je bij de banken zag, zie je nu hetzelfde bij de ziekenhuizen er zijn daar mensen aan de macht die daar niet thuis horen..

Als die nepcrisis zo doorgaat, hebben wij gewone mensen straks niks meer te vertellen.
Wordt je bewust van de grote rotzooi op de wereld, en ga op internet opzoek nr dat bewust zijn.
Want het kan zoveel beter dan nu!

Check deze link maar is:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=U25AtWcERko#!

fcg uit Dokkum

 

Wiseguy; tuurlijk ben ik het met je eens dat een stelletje zakkenvullers een ziekenhuis niet ten goede komt maar feit blijft dat personeel ook een grote kostenpost is en als deze niet efficient genoeg wordt ingezet (lege bedden ivm te weinig aanbod)dan is het gewoon niet rendabel om een ziekenhuis open te houden. Alle onterechte salarissen, bonussen en meer zijn niet bevorderlijk maar vlak vooral de leegloop van Noord-Friesland niet uit. Het kàn gewoon niet zo zijn dat een ziekenhuis met alle afdelingen open blijft voor te weinig mensen.
Mijn reactie is overigens geen stoerpraterij maar gewoon realisme.

Met vriendelijke groet.

dipperdiedap uit Feanwâlden

 

dipperdiedap, ik vind persoonlijk dat je het wel heel eenzijdig bekijkt. Ik lees niks over miljarden oppottende zorg"verzekeraars" en het management wat zich rijkelijk beloont. Intussen kleedt men de burger maar verder en verder uit omdat de zorgkosten de pan uitrijzen. Niet alleen door de ziekenhuizen en vergrijzing, maar OOK DOOR DE ZORGVERZEKERAARS ZELF. Overigens ben ik het met je eens dat zakkenvullers in het ziekenhuis ook niet horen. Ze mogen best goed verdienen, maar wel loon naar werken en niet belonen voor wanprestaties!
Als je dan moet snoeien begin dan daar en niet waar de zorg het hardste nodig is!

Ik heb abrams tips eens opgevolgd en gelezen over zorgverzekeren naar Brits model. Dat ziet er in mijn optiek ook stukken beter uit dan de inklauwerij die hier plaatsvindt.

En wat ik nog het minst van alles begrijp is dat je MOET betalen en als je dan ergens behandeld moet worden bepaalt de zorgverzekeraar nog eens WAAR dat moet...

doelloze uit Dokkum

 

Het is duidelijk dat de zorg in gevaar is. Een groot gedeelte van het gevaar komt uit het in Nederland populaire thuisbevallen. Nou is volgens enkele rijke discussiegenoten die 2 keer op vakantie gaan, een dikke auto hebben het geen enkel probleem om € 400,-- extra te betalen voor poliklinisch bevallen. Zij begrijpen niet dat er geen geld nodig is daar overheen om natuurlijk nog de km om vanuit bijv. Peasens om in het MCL te komen. Ja als je rijk net snap je die sloebers niet. Een gedeelte van het risico zou verlaagd kunnen worden door IN HET BASISPAKKET op te nemen dat boven een afstand van 20 km de bevalling als risico wordt gezien en dat de poliklinische bevalling en taxikosten volledig worden vergoed. (Dus niet pas vanaf 5000 km !!) Natuurlijk blijft het extra risico van de vroeg geboorte maar dan is tenminste een grote groep (letterlijk) gered. Het mooiste zou natuurlijk een systeem zijn op NHS basis. Maar zoals al eerder gezegd dat zal wel een droom blijven.

abram uit Dokkum

 

Allereerst wil ik zeggen dat ik het fijn vind dat er normaal over gediscussieerd kan worden zonder uitgescholden te worden. Een uitzondering daargelaten wordt iedereen met een mening over dit onderwerp fatsoenlijk te woord gestaan.

Jij mag vinden wat je vindt doelloze maar ik denk alleen dat het niet anders kan dat alles duurder wordt. De bevolking stijgt nog steeds jaarlijks, mede door de vergrijzing. Iemand had het over 70 euro premie, diegene heeft dan nog mazzel want ik betaal wel het dubbele. Maar die 140 euro is bij lange na niet genoeg al zou ik een week opgenomen moeten worden. Zorg kost nu eenmaal een hoop geld en veel mensen staan daar denk ik niet bij stil.Zorgverzekeraars moeten wel een flinke buffer hebben aangezien nog steeds heel veel wordt vergoedt. Neem bv. de rollater. We leven in een consumptiemaatschappij en niemand wil inleveren.
Nog even voor de duidelijkheid; veel geld gaat mijns inziens naar de verkeerden maar de mensen mogen ook hand in eigen boezem steken.

dipperdiedap uit Veenwouden

 

@dipperdiedap ik wil best een hoge premie betalen maar ik vind het niet goed dat die hoge heren allerei hoge bonussen krijgen en dat soort dingen. Zorg is ook heel erg duur en iedereen wil kwaliteit en niet liggen te bevallen zoals dat in Afrika gebeurt. En voor mensen die rijk zijn is ht een eitje om te betalen maar voor mensen met een uitkering of in ons geval met 1 loon dat is behoorlijk pittig ( vooral de eigen risico, voor ons zou het dan 2 x 350 euro wezen als we bij de dokter/ziekenhuis komen)

amanda666 uit Kootstertille

 

Ik krijg het idee uit de reacties dat Nederland het op dit moment goed doet qua babysterfte. Als ik het volgende rijtje zou noemen. Welk land staat dan met kop en schouders ONDERAAN? Roemenië, Polen, Slowakije, Litouwen, Finland, Bulgarije en Nederland. U raad het wel. Het rijkste van deze landen staat met stip en ruim onderaan http://forum.viva.nl/forum/Kinderen/Nederland_bijna_hoogste_babysterfte_in_Europa/list_messages/35861/2 Dus nu net doen in deze discussie alsof het nu al goed is geregeld is een zeer interessante benadering van de waarheid. Dus Achmea/ de Friesland als de Sionsberg moet sluiten dan graag boter bij de vis. Vergoed de poliklinische opname en de noodzakelijke reiskosten.

abram uit Dokkum

 

@dippediedap. Met schelden kom je niks verder, daarom meng ik me nog steeds in de interessante discussie.
Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat er bezuinigd moet worden om de zorg betaalbaar te houden, alleen is het naar mijn mening hier een geval een been amputeren omdat de patiënt een ontstoken teennagel heeft. Men begint te snijden op het punt waar de zorg het hardste nodig is terwijl in vele andere geledingen ook zeer veel bezuinigd kan en in mijn ogen MOET worden.

Moet je een miljard op de zorg bezuinigen? Doe dat dan topdown, begin bovenaan en kijk pas aan het einde wat er in de basiszorg -dus ziekenhuizen etc.- nog bezuinigd moet en kan worden. Dan is de pijn in de basis veel minder.
Voorbeeld: bepaalde cosmetische chirugrie -bijvoorbeeld omdat je vindt dat je een lelijke neus hebt en niet door een klap/ongeluk- mag w.m.b. voor eigen rekening zijn.

doelloze uit Dokkum

 

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Log in

Nog geen account? Meld je gratis aan