Explosiegevaar bij biovergisters 'Sonac' in verleden
Publicatie: vrijdag 10 november
Reacties
En soks komt op 400 meter fan wenningen en bedriuwen?
Nou, wel fijn dat Sonac dat allemaal even aan de raadsledenheeft laten zien. Dan is nu meteen duidelijk dat die vergister naast een woonkern er niet kan komen. Dus streep erdoor, en door!
Van fouten moet je leren en ik hoop dat die vergister er snel mag komen
Lekker dû wennest in ein fierderop, om 4 oere bist fuort.
Jij krijgt wel weer nieuw werk en vrijwel elke baan is leuker, schoner en veiliger dan bij deze stinkfabriek. De werkgelegenheid is verder geen issue omdat we een groot tekort aan personeel hebben.
Het is zorgelijk dat zo'n incompetent bedrijf wil gaan experimenteren dichtbij een dorp met 10.000 inwoners.
Dit is wel een heel eenzijdig belicht verhaal.
Niet helemaal oor en verder oor.
Een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf en daar kun je betrouwbare afspraken mee gaan maken? Wie gelooft dat? Prioriteit nummer 1 is winst voor de aandeelhouders, en veiligheid en millieu kosten geld. Kijk naar bijvoorbeeld Dupon of TataSteel. Kortom, die vergister levert Tytjerksteradiel niets goeds op! Raadsleden zijn er voor het belang van de inwoners van de gemeente, níét voor een multinational.
Eens met Compleet: een eenzijdig verhaal met oude koeien uit een Brabantse sloot (die Sonac bovendien allang verwerkt heeft tot waardevolle grondstoffen).
Verhaal is te opzichtig gericht op een negatief frame rondom de vergisterplannen, een opzetje met andere tegenstanders uit de gemeenteraad en omgeving.
Niets mis mee, maar Wâldnet mag hier wat meer objectiviteit tonen. Zo’n suggestieve plaatje is daar ook een voorbeeld van, niet representatief van waar het over gaat.
Verhuis dat bedrijf naar de middel of nowhere waar niemand er last van heeft. Waarom zo nodig in een dorp plaatsen.
De raad zal er wel mee instemmen. Gebben en de raad laten al jarenlang zien dat het belang van de industrie prioriteit geniet boven het welzijn van de bevolking. Er is veel vaker sprake van een voorkeursbehandeling.
Is dus een duidelijke NEE dus,en daar gaat een leuk reisje naar Son toe,waarbij de raadsleden en de rest van de gasten diverse cadeautjes en diner wordt aangeboden om vooral voor te stemmen niks aan veranderen hoop ik.
weg met die stinkbende, als je er langs rijdt dan kun je wel kotsen van de stank
Dan moet je toch echt even met je bovenlip naar de huisarts, de geur valt genoeg mee, kom er op de fiets en de auto doordeweeks en overdag vaak genoeg langs. Stuk verbeterd ten opzichte van 10-15 jaar geleden.
vind u dat? ik denk dat u dan naar de kno arts moet met uw neus
Explosief gevaar is er wel met hoge druk ketels.
B,V OP 7 no.2015 kwam 22500 m explosief gas vrij bij Sonac
op 28 maart 2019 in Brabant weer het geval[hoeveel] toen is niet bekend omdat het voor een paar dagen verzwegen was.
Nog even oude koeien uit de sloot halen.
In 1960 was er een hoge druk ketel ontploffing in het [stink fabriek]met als gevolg dat toen Otte Sjepkema ernstig gewond raakte.
Dus zeg niet nooit, de historie is daar!!
Nou, doe dan maar niet hé. Maar even een ander plekje uitzoeken waar het niet zo erg is dat je af en toe lekt of ontploft.
Ik neem aan dat het punt van veiligheid een grote rol gaat spelen in de beslissingen. Ik bedoel dus dat er veel beter toezicht op het terrein is en dat er voldoende middelen aanwezig zijn om de veiligheid te kunnen borgen. Ook dat onafhankelijke instanties zoals de N.V.W.A. regelmatig controles uitoefenen. Vroeger werd er veel gedaan met de nadruk op de productie, maar tegenwoordig is veiligheid op het terrein een heel groot issue. Als aan alle voorwaarden kan worden voldaan dan hoeft het geen probleem te zijn. Zolang niet alle voorwaarden 100% gegarandeerd kunnen worden is het toch:' NU maar even niet." Procesbeheersing is dus een heel groot goed en daar hoort ook uitstekende veiligheid en zeer goed toezicht bij door onafhankelijke instanties die alles zeer scherp kunnen controleren
Provincie is hier bevoegd gezag en de fumo doet de uitvoering. Geen nvwa.
Waar en niet waar: het klopt dat de provincie en FUMO vergunningen verlenen en toezicht houden, maar dat betreft met name de inrichting en de milieu-effecten.
De NVWA heeft een specifieke rol bij Sonac ten aanzien van de o.a. producten die zij maakt, daar gaan provincie en FUMO niet over. Gaat dan om de producten die gemaakt worden voor de voedingsindustrie voor mens en dier.
Bedrijven als Sonac hebben met een groot aantal instanties te maken die meekijken en controleren.
Beetje vertrouwen in het bedrijf en de instanties kan geen kwaad.
Nee, je moet juist alert zijn omdat dit bedrijf regelmatig dingen doet die niet door de beugel kunnen. Er wordt niet dagelijks gecontroleerd en er wordt niet dagelijks gekeken welke rotzooi er uit de pijp komt.
Denk aan de lozingen op het kanaal. Iedereen in Burgum weet dat je daar niet kan zwemmen vanwege de vervuiling. Denk aan de chauffeurs die plankje gas rijden en om de haverklap slachtafval verliezen. Denk aan alle noodsituaties, de brandweer moet elk jaar meerdere keren uitrukken. En dat zijn de situaties die gemeld worden maar wat gebeurt er allemaal wat wij niet weten?
Alert zijn is wat anders dan vertrouwen hebben. Natuurlijk mag jij (en iedereen) alert zijn, maar dat is juist de taak van de instanties waar je juist wat meer vertrouwen in moet hebben.
De voorbeelden die je noemt … tsja, nogal veel gedateerde zaken en de klok horen luiden …. je waait nogal speculatief en suggestief mee met de frisse wind in je argumenten. Zijn geen items waar je een bedrijf als onverantwoord op kunt afrekenen, shit happens bij kleine en grote bedrijven.
Ik zou mij meer zorgen maken over bedrijven waar je nooit iets over leest, onder de radar blijven maar wel van alles aan de broek hebben. Maar ja, hoge bomen en schoorstenen als bij Sonac vangen nu eenmaal veel wind.
Eartiids wie wurkgelegenheid belangrijk. Tsjiwurrich moatte jo de minsken út butenlan helje.
(betaalbare) Wenningbou op de damsingel, der hat de regio mear oan.
Werkgelegenheid voor wie, Oostblok mensen?
Dat word in de bekende doofpot gedouwd POSTMA.
Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.
Inloggen
Nog geen account? Meld je gratis aan