Account
Logo
Zoeken
9.4 °C

Van Dik Hout

LEEUWARDEN - Er zijn maar weinig bands die het meer dan een kwart eeuw volhouden. Het aantal bands dat na zo’n periode nog altijd met de gretigheid van een jonge hond musiceert, is helemaal op één hand te tellen. Van Dik Hout is zo’n zeldzaamheid. Nu de wereld langzaam weer open gaat kan de band niet wachten om te doen wat ze het liefste doen en dat is spelen voor de fans. Van Dik Hout is trots op het muzikale verleden, maar blijft altijd vooruit kijken en dat hoor je bij deze clubtour terug!



Geschiedenis schrijft zich vanzelf als er genoeg tijd en afstand ontstaan om een groter plaatje te duiden. Wie de geschiedenis van de Nederlandstalige muziek bekijkt, ziet in de jaren negentig een vacuüm ontstaan. Oudgedienden doen hun ding nog wel, maar voor jonge bands is Nederlandstalig musiceren in die tijd niet bepaald hip. Wars van trends koppelt Van Dik Hout in 1994 een modern rockgeluid aan pakkende Nederlandstalige teksten. Het slaat in als een bom. Hits als Stil In Mij en Alles Of Niets groeien uit tot lijfliederen van een generatie, het debuutalbum wordt een onvervalste klassieker. Met de albums en hits die volgen weet Van Dik Hout altijd de tijdsgeest te vangen. Ook wisten ze steevast op cruciale momenten een muzikaal stempel te drukken. Of het nu tijdens optredens op grote festivals als Pinkpop, Lowlands of Concert at SEA was, met eigen shows, tijdens muziekprijzengala’s, met de laatste significante muzikale bijdragen van Herman Brood (de single Pijn), of tijdens het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima. Van Dik Hout was er steeds bij en kleurde het collectieve geheugen met hun muziek.



Wie 25 jaar na het debuut de balans opmaakt, ziet een volledig veranderd muzikaal landschap. Van Dik Hout blijkt een pioniersrol te hebben vervuld. Nederlandstalig is in de Nederlandse muziek de norm en jonge muzikanten die zijn opgegroeid in die periode - van hitduo Suzan & Freek tot nummer 1-rapper Snelle, noemen het werk van Van Dik Hout een inspiratiebron.



Kafka

Het voorprogramma wordt verzorgd door Kafka, de tweekoppige band van Dafne Holtland en Frank van Kasteren. Een samensmelting van muzikale tegenstellingen. Vrolijk én bedachtzaam. Soms bombastisch melodieus, dan weer gelaagd, zacht en bescheiden. Kafkaësk spannend, gevolgd door de harmonische conclusies waar je op hoopt. Met een lome rauwe ondertoon – ritmisch, gravend en opzwepend.



Zaal: Grote Zaal | Type: Staconcert | Garderobe gratis

Waar:Neushoorn
Plaats:Leeuwarden
Datum:14-10-2022
Aanvang:19.30 uur