Account
Logo
Zoeken
Zoeken
17.6 °C

Likeminds | Vecht

DRACHTEN - Likeminds, geroemd om zijn eigenzinnige en activistische voorstellingen over de rafelranden van de maatschappij, vroeg aan drie jonge toneelschrijvers een verhaal te vertellen over de huidige staat van institutioneel racisme in Nederland. Vecht is een van die verhalen. Maxine Palit de Jongh schreef het op basis van de toeslagenaffaire. De aangrijpende monoloog laat zien wat het betekent om door de overheid uitgekleed te worden en altijd op je hoede te moeten zijn als je een bepaalde achternaam en afkomst hebt.

We maken de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt bij een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van haar opdrachtgever. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.
Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire voelbaar. Het stuk is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023. En terecht: Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Griekse tragedie. (Theaterkrant)

Waar:Schouwburg De Lawei
Plaats:Drachten
Datum:05-10-2023
Aanvang:20.30 uur