Account
Logo
Zoeken

Wopke van der Lei: Rouwadvertenties

DRACHTEN - Funeraire of rouwteksten zijn er in allerlei verschillende soorten: grafteksten, of epitafen, rouwadvertenties, lijk- of rouwdichten, grafschriften, rouwkaarten, rouwpamfletten of -affiches, necrologieën en lijkredes. Wopke van der Lei, oud-leraar Nederlands, duikt met de aanwezigen graag in dit min of meer gevoelige onderwerp.

Over elk type rouwtekst valt het nodige op te merken. Wopke van der Lei legt het accent vooral op de rouwadvertentie, een fenomeen dat in Nederland vanaf de achttiende eeuw bestaat en waarin hij zelf al jaren geïnteresseerd is. Hij legt de nadruk op de geschiedenis en de ontwikkelingen door de jaren heen. Ook besteedt hij aandacht aan de onderliggende signalenleer, waarbij je kunt denken aan godsdienstige uitingen en blijken van maatschappelijke betrokkenheid, maar ook van symptomen van sociologische, theologische, taalkundige en retorische aard. Bovenal lezen we veel voorbeelden van rouwannonces op maat geknipt uit de praktijk.

Wopke van der Lei komt oorspronkelijk uit Drachten, was leraar Nederlands en is columnist van het poëzieblad Meander en van de Drachtster Courant.

Waar?

Bibliotheek Drachten | Smallingerland

Plaats:

Datum:

29-10-2024

Tijd:

19.30 uur