17,4 °C

Nieuwe Fonejachtbrug op 1-11 open

di 25 oktober 2005 14.35 uur

GARYP -

Het is nog even wachten en dan kunnen automobilisten voor het eerst over de gloednieuwe noordelijke Fonejachtbrug rijden. Vanaf 1 november zal het verkeer op de Wâldwei (N31) over de nieuwe brug worden geleid. Tussen 9.00 en 15.00 uur wordt rondom de brug dan overigens wel de belijning en bebording aangebracht waardoor het verkeer enige hinder zal ondervinden.

De bouw van de nieuwe Fonejachtbrug over het Prinses Margrietkanaal vindt in twee fasen plaats. Eind 2004 is begonnen met de bouw van de Noordbrug. Op 1 november wordt de noordelijke brug in gebruik genomen en nadat ook het verkeer van de Stûkenwei over deze nieuwe brug wordt geleid, zal de sloop van de bestaande brug kunnen starten. In het eerste kwartaal 2006 starten de werkzaamheden aan de Zuidbrug.

De Zuidbrug zal bestaan uit twee rijstroken richting Drachten voor de N31, twee rijstroken voor de Stûkenwei en een vrijliggend fietspad. De nieuwe Fonejachtbrug wordt 9,5 meter hoog, ruim 2 meter hoger dan de huidige brug. Voordeel hiervan is dat de brug vanaf 2008, zodra het aquaduct Langdeel gereed is, niet meer open hoeft voor het reguliere scheepvaartverkeer. Slechts in uitzonderingsgevallen gaat de nieuwe brug 's nachts en op afspraak open.

 

Regionaal nieuws