2,1 °C

Earnewâld zit zonder klokgeluid

do 26 januari 2006 20.56 uur

EARNEWâLD -

De torenklok van de Hervormde Kerk in Earnewâld zal voorlopig niet meer luiden. Door een scheur in de klok is het onveilig om de klok te luiden", zegt koster Adema van de Hervormde Kerk. De gemeente Tytsjerksteradiel heeft de zaak inmiddels nader onderzocht, omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het beheer van de kerktoren in Earnewâld. Sinds eind december is de klok buiten bedrijf.

Koster Adema moest jarenlang dagelijks de klok handmatig bedienen, maar later ging dat automatisch. "Er kwamen vanuit het dorp klachten dat de klok een vreemd geluid had en uit nader onderzoek werd een scheur aangetroffen. Om verdere schade te beperken is de klok nu buiten bedrijf gesteld", zegt de heer Adema. Tijdens de oorlog werd de klok door de Duitsers uit kerktoren van Earnewâld gehaald en daardoor ontstond er al schade. Na de oorlog is de klok opgedoken op een schip in Harlingen en uiteindelijk opnieuw in de toren geplaatst.

"Er zat toen ook een kleine scheur in onze klok, maar dat had geen gevolgen", aldus Adema. Volgens Adema is de scheur in de loop der jaren groter geworden, waardoorhet geluid ook steeds slechter werd. "Nu kan het echt niet meer en moet er iets gebeuren", meent Adema. Het staat vast, dat de klok op korte termijn uit de toren moet worden gehaald, "maar daar hangt een kostenplaatje aan", zegt Adema. In overleg met de gemeente wordt een oplossing gezocht. "Een kraan moet worden ingezet om de klok uit de toren van Earnewâld te takelen." Adema kan nog niet zeggen wanneer dat op het programma staat. "De klok willen we liever niet te lang missen, maar een kerk zonder dagelijks klokgeluid kan ook niet te lang", benadrukt de koster van de Hervormde Kerk.

 

Regionaal nieuws

2,1 °C

11 inbraken

5 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.