9,1 °C

Dokkum: mega-turbines stap dichterbij

di 28 februari 2006 21.40 uur

DOKKUM -

De gemeenteraad van Dongeradeel heeft besloten om in te stemmen met het plan om zes windturbines toe te staan langs de Lauwersseewei bij Dokkum. Dat gebeurde tijdens de raadsvergadering dinsdagavond. Met vijf stemmen waren de FNP, PvdA en VVD tegen. Met ruime meerderheid (12) waren CDA, Christenunie en ABD vóór de windmolens.

Uit een uitgebreid onderzoek van de gemeente kwam vorige week naar voren dat de bevolking niet uitdrukkelijk tegen de komst van de gigantische windmolens was. In Nederland staan dergelijke windturbines van zo'n 120 meter hoog alleen op de industrieterreinen van Rijnmond
en Amsterdam en in de Wieringermeer. De windmolens kunnen verder de stroombehoefte van alle huishoudens in de gemeente Dongeradeel voorzien.

De PvdA stelde echter vraagtekens bij het onderzoek. Het onderzoek geeft niet aan of er echt draagvlak is voor de windmolens, omdat slechts 10% van de bevoling gestemd heeft, aldus de PvdA. Ook het FNP was fel tegen het plan: "It rammelt oan alle einen en kanten". De Christenunie was voor, en zei: "Het landschap moet het wel aankunnen". Het CDA weidde niet ver uit over het plan, maar stemde wel vóór.

Met de instemming door de gemeenteraad zijn de grote windturbines er nog niet. Provinciale Staten hebben een norm wat betreft de maximale hoogte en de huidige windturbines zijn met een lengte van 120 tot 150 meter te hoog. De provincie Fryslân moet dus ook nog een besluit nemen voordat de windmolens geplaatst kunnen worden. Opvallend detail is dat Dhr. Hiemstra (CDA) de zaal uitliep en niet deelnam aan de windmolendiscussie omdat hij belanghebbende is. Aan het eind van de stemming riep Pytsje de Graaf (FNP) op tot: "mear respect foar elkoar", dit zei ze na de harde opmerkingen in o.a. de media.

 

Regionaal nieuws

9,1 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.