5,5 °C

De stemmen zijn overal geteld

di 07 maart 2006 23.43 uur

BURGUM -

Dankzij de vele stemcomputers waren de stemmen dinsdagavond snel geteld. Ook Dongeradeel met nog enkele rode potloden was snel met de uitslag. Rond 22.30 uur kwamen al uitslagen binnenrollen. Zoals zondag al werd verwacht, boekte de PvdA in elke gemeente winst. De landelijke coalitiepartijen CDA en VVD boekten verlies. In de gemeente Kollumerland wist de VVD overigens het aantal zetels (nu 2) te verdubbelen. Ook de gemeentebelangen-partijen moesten in veel gemeenten verlies boeken.

(FNP)-perikelen in Achtkarspelen
De FNP-kiezer liet het afweten waardoor de partij een zetel verloor. De nummer 3 schijnt de dupe te worden; Minke Adema uit Boelenslaan kreeg niet genoeg stemmen. Melle Kloosterman kreeg 59 stemmen en Joop van Houten 46. Met een kiesdrempel van 161.49, komen beide heren niet in de raad. GBA ging van 12.0 naar 7.9% van de stemmen maar het aantal zetels blijft gelijk. In die GBA zit de nummer 2 (Hoeke de Jong uit Boelenslaan) straks met 38 (eigen) stemmen in de gemeenteraad. Evenals in andere gemeenten scoorde de PvdA goed en het aantal zetels verdubbelde van 3 naar 6.

Pvda wint samen met FNP in Dongeradeel
Gelijk aan de landelijke trend, wist de PvdA Dongeradeel ook een flink aantal zetels te winnen. De partij ging van 2 naar 5 zetels. Ook het FNP deed het goed in Dongeradeel en verdubbelde haar aantal zetels van 2 naar 4 stuks.
Grote verliezers in Dongeradeel waren het CDA, die van 9 naar 7 zetels ging, en het ABD die van de huidige drie zetels één verloor. Binnen Dongeradeel is een coalitie van de winnende partijen PvdA en FNP samen met het CDA goed denkbaar. Maar omdat de PvdA samen met het CDA een meerderheid in de raad heeft, is ook die combinatie goed mogelijk.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

5,5 °C

5 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.