11.4 °C
© ProFlash Fotografie Drachten |  Mirosch is erg blij dat er nu ook een monument is ter nagedachtenis van de Sinti en Roma

Mirosch trots op zigeunermonument

do 18 januari 2007 18.35 uur

DRACHTEN - Dat de tweede wereldoorlog nog steeds een belangrijke rol speelt in het leven van vele Nederlanders werd vandaag weer eens duidelijk.

Net nadat jaren geleden een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen joden was onthuld, klopte de heer Mirosch aan bij de gemeente van Smallingerland met het verzoek om een monument te plaatsen ter nagedachtenis aan zijn, in de oorlog omgekomen, zigeunerfamilie. Meneer Mirosch vond dat een monument ter nagedachtenis van de zigeunerbevolking niet mocht ontbreken. Na vele contacten heen en weer mocht meneer Mirosch vandaag samen met wethouder Fred Veenstra de maquette onthullen in restaurant Mattiesz. Het echte monument, gemaakt door Roelie Woudwijk, staat in het Van Haersmapark. Door het slechte weer van donderdag was het niet mogelijk dit monument te bezoeken.

Aan het leven van meneer Mirosch gaat een tragische familiegeschiedenis vooraf. Vanaf 1941 moesten zigeuners van de Duitse bezetter verplicht op een vaste standplaats staan. De familie Mirosch stond op een standplaats aan de Passchier Bollemanweg in Drachten. Zijn ouders en vijf zusjes zijn in mei 1944 naar Westerbork gebracht, later weggevoerd en omgebracht. Dhr. Mirosch bleef met enkele broers achter en overleefde de oorlog.

Het beeld heeft een bijzondere betekenis. Vanaf een afstand gezien, zie je twee woonwagens en lijkt het op een stoet wagens. Van dichtbij zie je dat het slechts één woonwagen is, maar dat er een breuk inzit. Deze breuk symboliseert de breuk die geslagen is in het leven van de zigeuners. In de breuk staan de namen van de slachtoffers. Roelie Woudwijk heeft gekozen om het beeld te plaatsen op een ronde sokkel. De ronde vorm symboliseert de wereldbol, die symbool staat voor reizende volkeren over de wereld.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws