19.3 °C

Werkstraf voor klappen bij shoarmatent

wo 16 mei 2007 17.15 uur

LEEUWARDEN - Een 24-jarige Damwoudster zat woensdag schuldbewust tegenover de politierechter. "Ik weet dat ik fout was", zei de man tegen de rechter. Eind maart had hij in Surhuisterveen, waar hij toen nog woonde, een 25-jarige inwoner van Harkema mishandeld. De verdachte had bovendien de portierruit van de auto van de vriendin van de Harkemaster vernield.

De ruzie was ontstaan in de shoarmatent. De Harkemaster had in de shoarmazaak woorden gekregen met de maat van de verdachte. Op straat ging dat nog even door. Volgens de Damwoudster dreigde de Harkemaster tien van zijn kameraden te gaan bellen. "Toen dacht ik: dan ben ik eerst", zei de man. Hij gaf de tegenpartij een paar klappen en schoppen. Dat laatste was volgens de Damwoudster niet gebeurd. Het slachtoffer en diens vriendin hadden verklaard dat de verdachte wel degelijk had geschopt.

De Harkemaster en zijn vriendin vluchtten in de auto en deden snel de portieren op slot. Daarop sloeg de Damwoudster een van de ruiten aan gruzelementen. "Dan moet je wel hard meppen", merkte de rechter op. Dat klopte ook wel. Toen de politie de verdachte later die nacht in een café in Surhuisterveen oppakte, was hij gewond aan zijn hand. Op het strafblad van de Damwoudster prijken nogal wat feiten die met drank te maken hebben.

Op de vraag van de rechter hoe het met zijn drankgebruik is gesteld, antwoordde de verdachte "Goed", waarmee hij bedoelde dat hij heeft geminderd. "Stoppen kan ook", reageerde de rechter. De Damwoudster had zijn twijfels bij de schadeclaim van het slachtoffer: 200 euro voor een vernielde gouden ketting en 750 euro smartengeld. "Hij is zelf ook geen lieverdje", wist de verdachte.

Hij was wel bereid de ruim 230 euro voor de kapotte autoruit te betalen. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. De rechter bepaalde dat de man vijftig euro voor de ketting moet betalen, plus de kosten voor de autoruit. Smartengeld hoeft hij niet te betalen. De rechter vond dat de tegenpartij de vordering niet voldoende had onderbouwd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws