Logo
Zoeken
Zoeken
8.5 °C

Celstraf voor jarenlange steunfraude

vr 30 november 2007 20.17 uur

LEEUWARDEN - In de woning aan de de Greiden in Drachten brandde dag en nacht een schemerlampje, zodat het leek alsof de bewoner constant aanwezig was. Water, gas en elektriciteit werden er vanaf 2002 nauwelijks verbruikt. De 55-jarige bewoner woonde in feite bij zijn verloofde in Duitsland, ontdekte de sociale recherche. De oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige man werd vrijdag bij verstek door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden wegens steunfraude.

De man heeft naar schatting vier jaar lang de sociale dienst van de gemeente Smallingerland om de tuin geleid. Op de formulieren vulde hij altijd in dat hij het grootste deel van de tijd verbleef in de woning aan de Greiden. In werkelijkheid was hij daar alleen als hij het werkbriefje van de sociale dienst in moest leveren, of als hij voor een gesprek op het gemeentehuis moest komen.

De sociale recherche heeft de man een poos stelselmatig geobserveerd. Na een gesprek met een medewerker van de sociale dienst was hij een keer rechtstreeks naar Duitsland gereden. Vlakbij de stad waar zijn vriendin woonde, waren de rechercheurs hem kwijtgeraakt. De verloofde wou niets tegen de politie zeggen. De verdachte verklaarde zelfs dat de vrouw zijn verloofde helemaal niet was. De Duitse politie had bevestigd dat de man al jaren op het adres van de vrouw verbleef.

De Nuon constateerde een extreem laag verbruik van gas, water en elektriciteit in de Drachtster woning. De bewoner verklaarde dat hij weinig water en stroom gebruikte omdat hij geen wasmachine had. De burgerlijke rechter heeft inmiddels beslist dat het onterecht ontvangen uitkeringsgeld terugbetaald moet worden. De gemeente heeft uitgerekend dat de man ten onrechte een kleine 58.900 euro heeft opgestreken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....