Logo
Zoeken
Zoeken
5.7 °C

Drachtster wil geen veelpleger zijn

do 24 januari 2008 20.03 uur

LEEUWARDEN - Toen hij vernam dat hij in juli vorig jaar door Justitie op de zogeheten 'Veelplegerslijst' was geplaatst, gingen er bij een 25-jarige Drachtster alarmbelletjes rinkelen. Hij tilde er zwaar aan en vermeed daarna elke risicovolle situatie, zei hij donderdag op de Leeuwarder rechtbank. Dat had hij eerder niet gedaan, zo bleek op de zitting. Hij moest zich verantwoorden voor zes strafbare feiten.

Bij de meeste daarvan was zijn 20-jarige vriendin ook betrokken geweest. De Drachtster zei dat hij altijd de neiging had om mensen te helpen die in de problemen zaten. Daardoor kwam hijzelf ook menigmaal in moeilijkheden. Tweemaal was hij betrokken geraakt bij een vechtpartij. Eerst op 3 juni vorig jaar, toen een vriend in de Geelgorsstraat ruzie kreeg met diens huisbazin.

In de nacht van 20 mei 2007 had de verdachte een belangrijk aandeel in een massale vechtpartij op de Noordkade in Drachten. De hoofdzaak was van een heel andere orde. De Drachtster had zich op verschillende manieren bezighouden met het telen van wiet. Thuis had hij een hennepplantage gebouwd en ook in een woning die zijn vriendin speciaal voor dit doel had gehuurd.

Verder was de man op de een of andere manier betrokken geweest bij een kwekerij in Ternaard. Hij was des duivels toen hij hoorde dat de plantage zonder hem was afgebroken. Samen met een paar vrienden en zijn vriendin dwong hij de bewoners om 's nachts met hem mee te gaan om de planten en de restanten van de kwekerij op te halen. Daarbij werd geweld gebruikt en gedreigd. De hennepspullen zaten in een paardentrailer die bij een woning in Holwerd stond.

Toen de bewoner, een neef van de Ternaardsters, met een hooivork begon te dreigen, belde de Drachtster zelf de politie. De man had een growshop, die niet goed liep. Hij zat op zwart zaad. Hij had zijn hoop gevestigd op de plantage in Ternaard, die zou geld moeten opleveren. Sinds hij werd aangehouden mijdt de Drachtster de Kaden. Hij heeft een baan, hij wil weer bij de wal op klauteren.

Om hem de kans te geven zichzelf te bewijzen, eiste de officier van justitie geen celstraf maar de hoogste werkstraf, van 240 uur, en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Voor de vriendin vorderde de officier 180 uur onbetaald werken en drie maanden cel voorwaardelijk. De verdiensten uit de hennepteelt waren berekend op bijna 15.500 euro. De officier vond dat de verdachte en de vriendin elk de helft van dat bedrag aan de Staat moeten betalen. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....