Account
Logo
Zoeken
4.4 °C

Officier: kraandrijver hoeft geen straf

do 19 juni 2008, 15.09 uur

LEEUWARDEN - Bij een tragisch ongeval op de Triemsterloane in Kollumerzwaag kwam op 28 augustus vorig jaar de 61-jarige Willem Hansma om het leven. Tijdens het krantenbezorgen werd de man 's ochtends om kwart over zeven door een mobiele kraan aangereden. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De bestuurder van de kraan, een 44-jarige inwoner van Kootstertille moest zich donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden verantwoorden.

Hoewel hij van mening is dat de kraanbestuurder, zoals het juridisch heet, 'aanmerkelijk onoplettend' heeft gehandeld, vindt de officier van justitie niet dat de man nog gestraft moet worden. De officier verzocht de rechtbank om de Kootstertilster schuldig te verklaren zonder hem een straf op te leggen. De nabestaanden hadden de rechtbank per brief al laten weten dat zij 'absoluut niet' willen dat de man bestraft wordt.

De verdachte zegt dat hij het slachtoffer nooit heeft gezien. Toen hij de kruising van de Foarwei en de Triemsterloane overstak, zag de kraanmachinist wel de auto van een kennis uit tegenovergestelde richting komen. Op het moment dat de automobilist zijn hand opstak, dacht de kraanbestuurder dat de man hem groette. De groet werd een afwerend schrikgebaar. De opgestoken hand was bedoeld voor de krantenbezorger, die op hetzelfde moment werd aangereden.

Hoewel uit de ongevalsanalyse van de politie bleek dat het slachtoffer recht vooruit fietste op het moment dat hij werd aangereden, vermoedt de Kootstertilster dat de man van een oprit kwam, waar hij net een krant had bezorgd. 'Op het moment dat ik de kruising heb bereikt, is hij er niet', zei de man met grote stelligheid. Hij had het er nog steeds heel erg moeilijk mee.

Kort na het ongeval hebben hij en zijn vrouw contact gezocht met de nabestaanden. Volgens de familie is er sprake van 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden'. Zij verwijten de kraanbestuurder, die ook op de begrafenis is geweest, niets. De officier zei het 'zeer te prijzen' dat de verdachte de moed heeft gevonden om naar de nabestaanden te gaan om zijn medeleven te betuigen. De uitspraak volgt over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'