Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

Rechter: verhaal agente 'wat overdreven'

ma 18 augustus 2008, 17.36 uur

LEEUWARDEN - Dat hij op 2 oktober vorig jaar in een auto had gereden terwijl dat niet mocht, dat gaf een Drachtster (39) maandag bij de politierechter grif toe. Ook erkende hij dat hij die dag een luchtbuks met afgezaagde loop in de auto had. Maar de man ontkende pertinent dat hij op de Gealeane tussen Drachten en Beetsterzwaag bijna een politieagente van de sokken had gereden.

De politierechter ging uiteindelijk mee in het verhaal van de verdachte. Die was in de auto gestapt om naar een vriend te rijden. De Drachtster had echter geen rijbewijs, dat was ongeldig verklaard. De agente die hem staande wilde houden, was hem een dag eerder ook al tegengekomen. Toen zat hij als passagier in een andere auto.

Op 2 oktober was de vrouw in burger. Ze was op de weg gestapt en had de verdachte een stopteken gegeven. Volgens haar minderde de bestuurder vaart, tot hij vlakbij haar was en ineens een dot gas gaf. Ze kon nog net aan de kant springen. De auto zou haar op een afstand van 10 centimeter gepasseerd zijn.

De Drachtster zei dat hij dacht dat de vrouw naar hem zwaaide. 'Ik heb haar gegroet en ben gewoon doorgereden. Ik kende haar helemaal niet'. Het voorval was als een bedreiging op papier gekomen. Daar was echter met geen woord over gesproken, toen de agente de melding doorgaf. Er was tegen de meldkamer gezegd dat een automobilist zonder rijbewijs en met een verlopen APK was doorgereden.

Een merkwaardige gang van zaken, vond de advocaat. Die had verwacht dat de agente toch minstens had door moeten geven dat ze bijna was aangereden. Dat vond de rechter ook: 'Onbegrijpelijk dat het niet is gemeld'. De rechter had de indruk dat het verhaal van de agente 'wat overdreven' op papier was gekomen.

De verdachte kreeg een werkstraf van 70 uur voor de luchtbuks en een rijontzegging van 3 maanden voor het rijden zonder rijbewijs. Van de bedreiging werd hij vrijgesproken. De auto -die in beslag was genomen- krijgt hij terug. De officier van justitie had een rijontzegging en een werkstraf van 100 uur plus 50 uur voorwaardelijk geëist en verbeurdverklaring van de auto.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid




regionaal nieuws

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

Centrale As bij Dokkum krijgt nieuw asfalt

regionaal nieuws

Dieselolie op A7: kilometers lange file

Dieselolie op A7: kilometers lange file


ondernemend nieuws

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over

Kooy Transport neemt Niek Dijkstra Transport over