Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Foto: Sikke Marinus

Skimerjûnfestival smaakt naar meer

za 27 september 2008, 20.54 uur

NIJ BEETS - Het tweede Skimerjûnfestival in Nij Beets is een succes geworden. In een uitverkocht Damshûs genoten ruim 350 bezoekers intens van de muziek en zang. Speciaal voor dit festival waren de huisjes, de petgaten en de tjasker in het licht gezet. Verrassend waren de optredens van de onbekendere artiesten zoals Casper Eekhof, Thijs Post (beiden uit Limburg) en de zangeressen Sanne en Reinou uit Gorredijk. Het mooie weer zorgde ervoor dat de muziek rondom het grote kampvuur veel aandacht kreeg.

Het openluchtmuseum It Damshûs werd vrijdagavond 26 september doordrenkt met muziek. In het houten museumkerkje, in het bezoekerscentrum, in de veenbaaskroeg, in het schiphuis en rondom het kampvuur, overal klonk muziek en zang. Adri de Boer, Doede Veeman, Doede Bleeker, Irish Stew, Gerard en Compagnie, Bauke van der Woude en alle anderen speelden voor volle zalen.

In de intieme gebouwen kwam de akoestische muziek volledig tot haar recht. "Dit doch ik graach, dit is pure muzyk, ticht by minsken," reageerde de nestor van de Friese muziek Doede Veeman. Doede Bleeker dacht er net zo over; "Ja jonge, dit bin myn plakjes." Singer-songwriter Casper Eekhof was verrast en enthousiast. "Geweldig mooie locaties, fantastisch publiek en zo mooi verlicht."

Casper was één van de aangename verrassingen op het festival. De uit Maastricht afkomstige zanger/gitarist wist zijn gehoor van begin tot eind te boeien. Samen met troubadour Andries Visser uit Beetsterzwaag vormde hij na afloop spontaan een gelegenheidsduo. Zingend en spelend bij het kampvuur wisten ze van geen ophouden. Ook andere muzikanten speelden bij het kampvuur af en toe in spontane combinaties.

Het festival werd opengespeeld door de Wyldebrass. Deze vrolijke toeterband zorgde er voor dat de stemming er meteen goed in zat. De slotact was voor Irish Stew. In café De Brêge tegenover museum It Damshûs zorgden ze voor de swingende uitsmijter. Het café bleek een maatje te klein voor deze folkband. Lang niet alle belangstellenden wisten een plaatsje te bemachtigen.

Museumbestuurder Judy Hoomans genoot bij de uitgang van It Damshûs. Op de vraag of ze niet liever bij de optredens was reageerde ze: "Nee, hier is het veel leuker. Hier komen alleen maar blije en tevreden mensen langs. Ik krijg nu al veel vragen naar de datum van het volgende Skimerjûnfestival." Het antwoord op die vraag is inmiddels bekend. Het derde Skimerjûnfestival is gepland op vrijdagavond 2 oktober 2009.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....