Account
Logo
Zoeken
6.2 °C
Amelands Groen Licht krijgt navolging
Foto: NAM

Amelands Groen Licht krijgt navolging

do 23 oktober 2008, 17.04 uur

NES (AMELAND) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) breidt het aantal locaties met de vogelvriendelijke, blauwgroene ClearSky verlichting uit. Al eerder werden bij wijze van proef in 2007 het NAM-platform L15 voor de kust van Vlieland en de pier van Ameland van de nieuwe verlichting voorzien. Naar aanleiding van positieve resultaten zijn deze week ook de locaties Moddergat, Lauwersoog, Vierhuizen en NAM-platform AWG voor de kust van Ameland uitgerust met de nieuwe lampen. Ook NAM-locatie Ameland Oost wordt op korte termijn groen.

Na jarenlang onderzoek door de NAM naar de invloed van licht op de trekvogels op de Noordzee kwam naar voren dat licht negatief van invloed kan zijn op het richtingsgevoel van vogels. Deze invloed wordt sterk gereduceerd wanneer het rode spectrum uit het licht wordt gefilterd. Samen met Philips is vogelvriendelijk licht ontwikkeld. Een nieuw type lamp met een aangepast spectrum, dat door de mens wordt ervaren als blauwgroenig licht.

Uit proefopstellingen blijkt dat de lamp niet alleen prettig is voor vogels, maar ook voor de mens. Bij het gebruik van de nieuwe verlichting is er veel minder impact op de omgeving. De lamp is sinds dit najaar verkrijgbaar onder de naam ClearSky en is momenteel in de race voor een Europese milieuprijs, de Environmental innovation for Europe Awards 2008.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
84.8%
Nee  
9.1%
Geen mening  
6.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!