Account
Logo
Zoeken
13.5 °C

Lenie 't Hart zet alle zeilen bij

do 4 december 2008, 10.19 regionaal

PIAAM - Zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen plaatst acht noodunits bij op het terrein van de Zeehondencrèche om het grote aantal zieke zeehonden op te kunnen vangen. De afgelopen weken spoelden er dertig doodzieke jonge gewone zeehonden aan. De crèche constateert dat de weerstand van de zeehonden afneemt, waarschijnlijk als gevolg van vervuiling.

Met name longwormen komen daardoor steeds vaker voor. Lenie 't Hart: "Dit is echt een zorgwekkende ontwikkeling. Als je ziet in welke conditie veel dieren hier binnenkomen, heel droevig. Ze zijn ook erg mager. We hebben momenteel meer dan 70 zeehonden in de crèche. We moeten hier alle zeilen bijzetten."

Veel problemen worden veroorzaakt door longwormen: een soort "kinderziekte" waar jonge zeehonden normaal overheen groeien, maar nu stikken ze er in. Waarschijnlijk komt dat doordat het immuunsysteem van de zeehond verzwakt is. "Deze ontwikkeling is in 1998 gestart", aldus Lenie 't Hart, "en sindsdien is het alleen maar slechter geworden."

Ondanks het feit dat de zee op een aantal punten schoner is geworden, neemt de hoeveelheid van verschillende andere soorten van vervuiling nog steeds toe. Het gaat dan om stoffen als vlamvertragers en weekmakers."We zijn er nog lang niet," verzucht Lenie 't Hart. “Na een opvangperiode van zo’n vier maanden kunnen ze allemaal weer gezond in de Waddenzee worden vrijgelaten. We hopen dat ze daar oud kunnen worden."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
40.4%
Politiek ges!N  
6.8%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.4%
Dit zaakje s!nt  
8.7%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!