Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Dwarse drankrijder moet gratis werken

di 24 februari 2009, 16.31 uur

LEEUWARDEN - Na een avondje stappen in Leeuwarden, op 30 mei vorig jaar, kon een 52-jarige man uit Kootstertille zijn auto niet terugvinden. De wagen moest volgens hem in de parkeergarage onder het Zaailand staan. Toen een speurtocht samen met de beheerder van de parkeerkelder niets opleverde, werd de politie ingeseind. Uiteindelijk bleek dat de man zijn auto ergens anders had geparkeerd: op het Zwitserswaltje, vlakbij de Blokhuispoort.

Het leek de agenten raadzaam om maar meteen even een blaastest af te nemen. Geen verkeerde gedachte: de Tilster bleek een alcoholpromillage te hebben dat bijna drie keer hoger was dan het wettelijke maximum. De man kreeg een rijverbod van 24 uur. Hij bestelde een taxi, het was inmiddels kwart voor drie 's nachts, en zei tegen de agenten dat hij zich de volgende dag wel zou redden. Hij moest anderhalf uur later -om half vijf- naar zijn werk.

Bij een extra controle bleek dat de auto even later toch verdwenen was. De man werd niet veel later in zijn woonplaats aangehouden. 'Een rare situatie', zei de politierechter dinsdag. Dat kon de Tilster wel beamen. Hij zat destijds in een redelijk uitzichtloze privé-situatie. Als gevolg van financiële en andersoortige problemen was hij stevig gaan drinken. Wat weer tot gevolg had dat hij een alcoholprobleem ontwikkelde.

Dat bracht hem vorig jaar juni en in januari van dit jaar tot twee keer toe voor de rechter, beide keren voor rijden met drank op. Twee werkstraffen van 50 uur kreeg hij en een rijontzegging van tien maanden. Zijn baan als vrachtwagenchauffeur kon hij toen definitief gedag zeggen.

Hij heeft inmiddels hulp van de verslavingszorg en hij is bezig zijn leven weer een beetje op poten te krijgen. Dat hij moedwillig in zijn auto was gestapt, noemde de rechter 'heel kwalijk'. Een nieuwe rijontzegging zou niet zoveel toevoegen, vond de rechter. De Tilster kreeg een werkstraf van honderd uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen


kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten