Account
Logo
Zoeken
8.5 °C

'Ik was best wel dronken ja'

za 28 maart 2009, 9.40 uur

LEEUWARDEN - Veel kon de 23-jarige Damwoudster zich er eigenlijk niet meer van herinneren, van de nacht dat hij op de Oranjewal in Dokkum een 19-jarige Anjumer had neergestoken. 'Ik was best wel dronken ja', zei de Damwoudster vrijdag tegen een van de rechters van de Leeuwarder rechtbank. Wel vond hij dat er sprake was van zelfverdediging. Hij werd belaagd door een groepje vrienden van het slachtoffer. 'Dat is niet zulk goed volk', wist de verdachte. 'Iedereen die ze tegenkomen pakken ze met z'n zessen'.

In discotheek de Ponderosa had de Damwoudster al ruzie gehad. Een van de jongens, hij zou behoorlijk breed en een kop groter geweest zijn, was de verdachte op straat achterna gelopen. Na wat heen en weer geduw stak de verdachte de Anjumer met een mes. De steek leverde een zes centimeter diepe wond onder de oksel op. De Damwoudster had het mes buiten de discotheek verstopt, achter een verkeersbord. Hij zei dat hij het voor zijn eigen veiligheid bij zich had. Hij is vroeger ook eens neergestoken.

Volgens een aantal getuigen, waaronder een medewerker van de Ponderosa, gedroeg de verdachte zich voor het steekincident behoorlijk vervelend. Het leek erop dat hij ruzie zocht, hij schold en daagde mensen uit. Nadat hij de Anjumer had neergestoken, bedreigde hij ook de politie met het mes. Tijdens het verhoor meldde hij dat hij zichzelf had verdedigd. 'Ik laat me niet in elkaar slaan door een stelletje boeren', had hij gezegd.

Het was niet voor het eerst dat de Damwoudster met een mes had lopen zwaaien. Twee jaar geleden kreeg hij van de politierechter 200 uur aan werkstraffen omdat hij tot twee keer toe iemand met een mes had bedreigd. Ook toen was er drank in het spel en bleek dat de verdachte een frequente softdrugsgebruiker was. Een andere parallel met die zaak was dat de man ook in januari vorig jaar in twee verschillende proeftijden liep.

De Damwoudster rookt dagelijks wiet. Enerzijds om zijn ADHD onder controle te houden, aan de andere kant slaapt hij er goed op. Hij gaat tegenwoordig niet meer op stap en hij is weer bij zijn ouders gaan wonen. Begin vorig jaar keek hij aan tegen een hoge schuldenlast, onder meer voor achterstallige huur en onbetaalde energierekeningen. De officier van justitie gaat er vanuit dat de verdachte zelf de problemen heeft opgezocht. 'Hij was opvallend agressief die avond'. Eigenlijk was een onvoorwaardelijke celstraf op z'n plaats geweest, vond de officier, maar er was in het voortraject nogal wat misgegaan.

De politie had de Damwoudster na het verhoor laten gaan, terwijl hij volgens de officier eigenlijk aan de rechter-commissaris voorgeleid had moeten worden. Vervolgens was er geen reclasseringsrapport opgemaakt en werd de zaak in eerste instantie ook nog eens bij de politierechter aangebracht. De politierechter verwees de zaak door naar de meervoudige kamer. Mede als gevolg van al die nalatigheden en het tijdsverloop kwam de officier uit op een eis van een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Verder eiste zij dat de Damwoudster een leerstraf over de gevolgen van alcoholgebruik moet volgen en dat hij zich bij de reclassering moet melden. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Geslaagde 21- ste Kollumerkatloop

Geslaagde 21- ste Kollumerkatloop




regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland