Account
Logo
Zoeken
16 °C

'Verdachte loopt zijn lul achterna'

di 28 april 2009, 18.14 uur

LEEUWARDEN - Volgens zijn moeder is hij 'een seksmaniak'. Vooral als hij drank op heeft is de 31-jarige Heerenvener niet te houden. Hij zou zelfs geprobeerd hebben zijn moeder en zijn schoonmoeder in bed te krijgen. Het antwoord van de schoonmoeder loog er niet om: ze stak de Heerenvener met een mes in het lijf. De man stond dinsdag terecht bij de Leeuwarder rechtbank omdat hij in 2005 en 2006 op een camping bij Burgum seks heeft gehad met twee minderjarige zusjes. Het jongste slachtoffer is zwakbegaafd, ze is getest op een IQ van 60.

De verdachte erkent dat hij drie keer seks heeft gehad met het meisje. Volgens het slachtoffer is het wel 16 keer gebeurd. Haar zusje heeft eenmaal seks met de man gehad. De Heerenvener beweert dat de meisjes vrijwillig met hem naar bed gingen. Officier van justitie Henk Mous vindt dat de man beide zusjes verkracht heeft. Het oudste meisje paste wel op de kinderen van de buurman en, net als haar zusje, sliep ze ook wel bij hem. Op een ochtend zou de Heerenvener zomaar de broek van het oudste slachtoffer naar beneden hebben getrokken, terwijl ze nog in bed lag. Terwijl de verdachte haar misbruikte huilde ze en zei ze dat hij op moest houden. Hij zou trok zich er niets van aan.

Of, zoals Mous het plastisch uitdrukte: 'Hij loopt letterlijk en figuurlijk zijn lul achterna'. De officier eiste veertig maanden cel, plus acht maanden voorwaardelijk. De jongste van de twee zussen was verliefd op de verdachte. De Heerenvener zei niet te weten dat het meisje een verstandelijke beperking heeft. Het meisje zit nu in een behandelcentrum voor verstandelijk gehandicapten in Kampen. Haar zusje verblijft in een woongroep van Jeugdzorg. De relatie tussen moeder en dochters en de verdachte was aanvankelijk goed. De man deed veel voor zijn buren op de Burgumer camping en ze kwamen vaak bij elkaar over de vloer.

De meisjes sliepen regelmatig bij de verdachte, onder andere omdat de moeder bang was dat hun vader bij haar de boel kort en klein zou slaan. Die angst was niet ongegrond. Op 29 oktober 2007 stak de man de caravan van zijn ex in brand. Hij was des duivels omdat hij zijn jongste dochter stomdronken had aangetroffen. Hij werd in februari 2008 veroordeeld voor brandstichting. Ook de caravan van de verdachte ging die dag in vlammen op. De rechtbank vond dat niet bewezen kon worden dat de vader, een inwoner van Zwaagwesteinde, ook achter die brand zat.

De branden betekenden voor beide partijen het einde van het verblijf op de camping. De moeder was in 2006 al bij de politie geweest om aangifte te doen van seksueel misbruik. Omdat beide meisjes toen niets wilden verklaren, heeft de politie het onderzoek niet doorgezet. Dat gebeurde in oktober 2008 alsnog toen de slachtoffers er niet meer mee konden leven. De oudste van de zusjes heeft last van huilbuien en woedeaanvallen. 'Hij heeft niet alleen mij maar ook mijn eerste seksuele ervaring verkracht', schreef zij in haar slachtofferverklaring. Haar zusje dacht dat het er allemaal bij hoorde. Zij wist helemaal niets van seks.

Pas toen zij hoorde wat er met haar oudere zus was gebeurd, vertelde ze wat haar was overkomen. Zij vordert 2500 euro smartengeld. De Heerenvener is niet van plan iets te betalen. 'Er staat bij dat het voor verkrachting is, ik heb dat niet gedaan', was zijn commentaar. Volgens een psycholoog legt de man de verantwoordelijkheid van wat er is gebeurd bij de meisjes. De deskundige vindt dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar is. Alleen met een behandeling of een training zou het herhalingsgevaar beteugeld kunnen worden. De officier noemde de verdachte 'gevaarlijk'. 'Het interesseert hem helemaal niets wat een ander denkt of voelt'. Uitspraak: 12 mei.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Tweede dag Oerrock zonnig verlopen

Tweede dag Oerrock zonnig verlopen






regionaal nieuws

Auto belandt in water langs Lauwersmeerweg

Auto belandt in water langs Lauwersmeerweg

regionaal nieuws

Druk en droog op eerste dag Oerrock

Druk en droog op eerste dag Oerrock


regionaal nieuws

Auto in brand gestoken in Drachten

Auto in brand gestoken in Drachten