Account
Logo
Zoeken
14.4 °C

Dokkumer moet andere vrienden zoeken

wo 1 juli 2009, 12.14 regionaal

LEEUWARDEN -

Het is voor een Dokkumer (19) beter wanneer hij niet meer omgaat met zijn 18-jarige kameraad en stadgenoot en hij kan volgens de verslavingszorg maar beter het blowen laten. Beide factoren hebben een negatieve invloed op de Dokkumer. Dat bleek wel eind vorig jaar en in februari en maart van dit jaar, toen de de negentienjarige en zijn kameraad onder andere verantwoordelijk waren voor het in brand steken van de voormalige basisschool de Twine aan de Rondweg in Dokkum.

Voor die brandstichting en nog een paar andere feiten moesten de twee vrienden zich dinsdag verantwoorden bij de Leeuwarder rechtbank. De zaak van de 18-jarige werd achter gesloten deuren behandeld, hij was minderjarig toen de strafbare feiten werden gepleegd. Op de avond van 11 maart was het duo via een raam bij de oude basisschool naar binnen gegaan. Op de tweede verdieping staken ze onder andere wat dozen en tapijttegels in de fik.

Het vuur was zo heftig dat de brandweer op een gegeven moment de kwalificatie 'grote brand' liet uitgaan. Dankzij een brandwerende tussenmuur bleef de schade uiteindelijk beperkt. De brand had zich volgens de officier van justitie heel anders kunnen ontwikkelen, de school staat midden in een woonwijk. Terwijl de brandweer aan het blussen was, waren de Dokkumer vrienden alweer met iets anders bezig.

Met twee knipperlampen die door de brandweer voor de veiligheid op de weg waren gezet probeerden ze de etalageruit van de Mitra aan de Hantumerweg in te kegelen. De twee hadden trek in een flesje bier. Toen de politie eraan kwam, zetten ze het op een lopen. De verdachte heeft volgens een psycholoog te weinig besef van wat wel en niet kan. Bovendien kreeg hij een poosje verkeerde medicijnen voor zijn adhd.

Ook reageerde hij abnormaal heftig op tegenslagen. Dat alles leidde ondermeer tot conflicten met de ouders. Na een ruzie had de Dokkumer thuis de schuttingdeur vernield. Even later trapte hij ook nog een autospiegel kapot. Zijn vader deed aangifte toen bleek dat de jongen zonder toestemming met de ouderlijke pas had gepind en thuis geld had gestolen. Ook had hij tot twee keer toe een fiets gepikt.

Het geld had hij nodig om softdrugs te kopen, zei hij. Omdat zijn adhd-medicijnen niet werkten, gebruikte hij een joint om rustig te worden. De Dokkumer beweerde dat het nu stukken beter gaat. Hij krijgt de juiste medicijnen en hij wil terug naar zijn ouders om een nieuwe start te maken. Een klinische opname of begeleid wonen ziet hij niet zitten. Volgens de psycholoog en de verslavingszorg zal er een radicale omslag moeten komen, anders zal de verdachte in zijn oude fouten vervallen.

De officier van justitie wil dat hij onder de hoede van de reclassering komt en dat hij een gedragstraining volgt. De reclassering moet erop toezien dat hij het goede adhd-medicijn blijft innemen. Als straf vorderde de officier 16 maanden cel plus 8 maanden voorwaardelijk. De advocaat verzocht de rechtbank om zijn cliënt op korte termijn vrij te laten. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Wat vindt u van het verbod op de verkoop van rookwaar in supermarkten?

Goede zaak!  
47.3%
Slechte zaak!  
46.8%
Geen mening  
5.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!