Account
Logo
Zoeken
17.7 °C

Verdachte: 'Ik ben daar niet geweest'

vr 3 juli 2009, 15.50 regionaal

LEEUWARDEN - Een Kollumerzwaagster (26) was het er absoluut niet mee eens dat hij vrijdag terecht stond omdat hij in de nacht van 26 oktober vorig jaar in een café in zijn woonplaats iemand mishandeld zou hebben. Verschillende getuigen hadden de politie verteld dat ze de man in de kroeg hadden gezien. De eigenaar wist '100 procent zeker' dat de verdachte in het café was geweest en dat hij klappen had uitgedeeld. 'Het is gewoon onbegrijpelijk wat die mensen zeggen. Ik ben daar gewoon niet geweest', zei de Kollumerzwaagster verontwaardigd.

De man beweerde dat hij op het moment dat de mishandeling plaatsvond -om ongeveer half drie 's nachts- in Burdaard was, op een Piratenfeest. Een kennis had echter verklaard dat ze de verdachte om ongeveer twee uur 's nachts in Gytsjerk had afgezet, waarna de man in zijn eigen auto was weggereden. In het café in Kollumerzwaag zou het vervolgens zijn misgegaan. De Kollumerzwaagster had overigens helemaal niet binnen mogen zijn, hij had een lokaalverbod.

Naast de kroegbaas had ook een tweede getuige gezien dat de verdachte het slachtoffer had geslagen. Dezelfde getuige had de verdachte ook herkend bij een spiegelconfrontatie, die volgens de rechter niet helemaal volgens de regelen der kunst was uitgevoerd. In plaats van meerdere personen bestond de confrontatie uit maar één persoon: de verdachte. Het dossier was vooral wat de tijden betreft soms wat verwarrend; in dezelfde nacht switchte de klok van zomer- naar wintertijd.

Dat maakte voor de officier van justitie niets uit. Die was ervan overtuigd dat de verdachte schuldig was. 'U bent het geweest', wist de officier, voor wie een werkstraf bij deze vorm van uitgaansgeweld 'uit den boze' was. Hij eiste 8 weken cel. De Kollumerzwaagster liep nog in de proeftijd van een oude veroordeling. In juli 2007 kreeg hij 16 maanden cel plus 8 voorwaardelijk omdat hij in bar-dancing Quatrebras in Noardburgum een jongen met een bierglas in het gezicht had geslagen. De officier vond dat de rechter die 8 maanden voorwaardelijk om moest zetten in een definitieve celstraf.

Hoewel ook de rechter concludeerde dat de verdachte de mishandeling had gepleegd, vond hij dat omzetten van de hele voorwaardelijke straf iets teveel van het goede was. De Kollumerzwaagster moet de helft van de voorwaardelijke straf uitzitten. Daarbovenop komen nog eens de 'verse' 8 weken. De rechter stelde dat als de man er zo van overtuigd was dat hij niet in het café was geweest, hij voor getuigen had moeten zorgen die dat konden bevestigen. Op basis van de verklaringen die er lagen was het volgens de rechter zo klaar als een klontje: 'Het bewijsmateriaal is heel erg overstelpend'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws