Account
Logo
Zoeken
15.8 °C

Waarom de politie niet het water insprong

vr 3 juli 2009, 22.20 regionaal

BURGUM - Na het dramatische dodelijk ongeval in het Burgumer parkje is er ontzettend veel kritiek op de hulpdiensten gekomen. Een zestienjarige asielzoeker dook het water in en is in het Prinses Margrietkanaal verdronken. De kritiek ontstond naar aanleiding van een artikel in de Leeuwarder Courant waarin de heer Jan Jongsma uit Burgum als toeschouwer van het gebeuren zijn kritiek uitte. Hij begreep niet waarom niemand in het water dook.

De politie is ervan overtuigd dat ze een goede overweging heeft gemaakt. Ten eerste waren de agenten na een kleine tien minuten ter plaatse. Er was op dat moment niets meer te zien en de kinderen die als eerste een reddingspoging hadden gedaan waren het water al uitgegaan. Er zijn in de tussentijd grote boten gepasseerd. De jeugd was ondanks hun inzet niet meer in staat om de jongen te redden omdat hij wild om zich heen geslagen zou hebben en tevens te zwaar was om omhoog te trekken.

Een tweede argument voor de politie was de locatie. Het was zo'n vijf meter uit de kant en het kanaal is op deze plek zo'n 3 tot 4 meter diep. De lokatie werd overigens aan wal wel meteen gemarkeerd. Om deze lokatie duikend af te zoeken, was alleen weggelegd voor ervaren zwemmers of de duikers van de brandweer. Deze duikers zijn getraind in systematisch zoeken. Daarnaast bestaan er nog andere risico's zoals het oplopen van de ziekte van Weil. Onlangs is een politieman overleden bij de afhandeling van een dodelijk ongeval op hetzelfde Prinses Margrietkanaal.

Ondanks de hele discussie blijft de verdrinking van de zestienjarige jongen een drama. Iedereen is vrij te reageren maar we verzoeken iedereen om dit met respect te doen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws