Account
Logo
Zoeken

Bejaarde handelaars zijn geen helers

di 7 juli 2009, 20.47 regionaal

LEEUWARDEN - Daar zaten ze dan, 78 en 71 jaar oud en nog nooit eerder hadden ze een rechter in levende lijve gezien. Als hobby -de 78-jarige Dokkumer- en om zijn vrouw niet voor de voeten te lopen -de 71-jarige Holwerder- handelden ze wat in hun winkeltje aan de Aalsumerweg. Ze handelden In van alles en nog wat: wasmachines, tv's, oude mobieltjes ... en fietsen. Alles deden ze zoals het hoort, tenminste dat dachten ze.

De twee keken standaard of er een sleutel bij de fiets zat, maar dat was kennelijk niet altijd genoeg. Als ze twijfelden of de zaak niet vertrouwden stuurden ze de verkoper weg. Als iemand een fiets aanbood dan lieten ze diegene een briefje tekenen dat de fiets niet van diefstal afkomstig was. Maar dieven hebben er niet zoveel moeite mee om dat soort verklaringen in te vullen, ook als ze niet waar zijn.

Het was allemaal niet waterdicht. En dus bekende een Dokkumer die werd verdacht van diefstal dat hij een paar keer gestolen fietsen had gesleten aan het tweetal. Tot hun grote schrik kregen de bejaarde mannen een dagvaarding in de bus met de mededeling dat ze werden verdacht van heling. Ze hadden er een paar nachten van wakker gelegen. De dieven kwamen soms met mooie verhalen langs.

Eentje had gezegd dat hij ging samenwonen en dat hij geld nodig had voor de inrichting van zijn huis. 'We zijn misschien naïef geweest en te goed van vertrouwen', zei de Dokkumer. 'Ik vind het stom dat ik op mijn 71e niet voldoende mensenkennis heb om het kaf van het koren te scheiden', zei de Holwerder. Hun winkeltje bestaat niet meer in de oude vorm. De spulletjes -geen fietsen meer!- verkopen ze nu vanuit de garage van de Dokkumer.

De officier van justitie gaat er niet van uit dat ze twee notoire helers tegenover zich heeft. Wel hadden de bejaarde heren misschien wat meer speurwerk moeten verrichten naar de herkomst van de fietsen, vindt de officier. Maar heling? Nee, de officier vindt dat het tweetal vrijgesproken moet worden. Dat vindt de rechter ook. 'U bent beide naïef geweest, maar dat is niet een strafbaar feit'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Welke plaats vind jij het leukste om te winkelen?

Buitenpost  
2.4%
Burgum  
12.1%
Dokkum  
18.2%
Surhuisterveen  
39.1%
Drachten  
16%
Gorredijk  
3.2%
Leeuwarden  
9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!