Account
Logo
Zoeken

Houtbulten in brand - € 900 boete

ma 7 september 2009, 19.55 regionaal

LEEUWARDEN - Er moest maar liefst vijf tot zes kilometer boomwal gesnoeid worden op het grondgebied van de 61-jarige boer uit Drogeham. Dat leverde een enorme hoeveelheid snoeihout op, die op de een of de andere manier verwerkt moest worden. Afvoeren met een tractor of shovel was geen optie, vertelde de boer maandag aan de economische politierechter. Versnipperen kostte teveel tijd en geld, dus ging de brand in de dertien bulten hout. Daarmee pleegde de boer een strafbaar feit.

De houtbulten hadden als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden al zo lang op het land gelegen dat vogels hun nestjes erin hadden gebouwd. Het ging om -beschermde- inheemse vogelsoorten zoals de tjif tjaf, de zanglijster en de braamfluiter. Met het in brand steken van het snoeihout werden ook meteen de nesten van de vogels vernield, wat bij de wet verboden is.

Bovendien was het hout vochtig, waardoor als gevolg van onvolledige verbranding schadelijke afvalstoffen in de bodem terecht kwamen. De boer was het er niet mee eens dat hij zich voor deze kwestie voor de rechter moest verantwoorden. De vijf tot zes kilometer houtwal leverde maar liefst dertien bulten snoeihout op. Het hout op een andere -legale- wijze verwerken zou zomaar 20 tot 25.000 euro kunnen kosten. Versnipperen was volgens de boer ook geen optie, dat was ook te kostbaar.

Als de boer de transactie van 900 euro had betaald, had hij zich niet bij de rechter hoeven te melden. Hij had de schikking niet voldaan omdat hij het er niet mee eens was. Volgens de officier kwam de man er met dat bedrag nog genadig van af. De rechter bepaalde dat de Drogehamster toch 900 euro moet betalen. De boer informeerde meteen maar even hoe hij hoger beroep aan moest tekenen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws