Oorzaak brand Oranjestins: stekkerdoos
BURGUM - De oorzaak van de brand in een appartement van het complex Oranjestins in Burgum is bekend. De brand blijkt te zijn ontstaan in een stekkerdoos. Dat is de eerste conclusie van de technische recherche die vrijdag uitvoerig onderzoek heeft gedaan. "Het onderzoek gaat nog wel door maar de stekkerdoos is waar we op dit moment vanuit gaan" aldus politiezegsvrouw Irene Sloot. Over de brand en evacuatie rezen vragen en via dit artikel probeert WâldNet duidelijkheid te scheppen.
Rookmelder deed zijn werk
De rookmelder op de slaapkamer - waar de brand ontstond - werkte naar behoren. De bewoonster hoorde het alarm in haar slaapkamer afgaan en is op onderzoek uitgegaan. Ze is na de ontdekking van de brand hulp gaan zoeken op de gang. Een getuige, die buiten de brand moet hebben gezien, twijfelde geen ogenblik en belde de brandweer. De brand heeft uiteindelijk alleen maar op de slaapkamer gewoed.
Geen doormelding naar brandweer
Hoewel er regelmatig een automatisch brandalarm afgaat in de Oranjestins bleef het donderdag angstig stil. Het blijkt echter dat het systeem de brandweer niet automatisch alarmeert. Dit gebeurt alleen als er een rookmelder afgaat op de begane grond. Hier is een verpleegafdeling van zorgcentrum Berchhiem gevestigd. De bewoners in de appartementen erboven moeten dus zelf de brandweer bellen als er sprake is van brand. Elk huurappartement wordt als een zelfstandige woning beschouwd en is verder uiteraard voorzien van de nodige brandmelders.
Geen eisen voor doormelding
Volgens mevrouw Woltman van Accolade Wonen, eigenaar van de Oranjestins, is het volgens de gemeentelijke gebruiksvergunning niet nodig dat de brandweer gelijk wordt gealarmeerd als een rookmelder in één van de appartementen afgaat. Bernard Postma van de gemeente Tytsjerksteradiel bevestigt dit. "Op de ferpleech-ôfdieling fan Berchhiem is dus wol in trochmelding omdat it hjir giet om soarch. Dan is dat ferplicht, by in wenfunksje hoecht it net". Als extra maatregel heeft Accolade er verder voor gezorgd dat het personeel van Berchhiem wordt gebeld zodra er een rookmelder afgaat. "It personiel wurdt alarmeerd en kin dan op ûndersyk útgean. Dêrnei kin - by brân - de brânwacht belle wurde."
Evacuatie kostte tijd
De evacuatie van de bewoners kostte aardig wat tijd. Een deel van de bejaarde bewoners is namelijk niet goed ter been of zit in een rolstoel. Ook de lift kon niet worden gebruikt nadat deze buiten werking werd gesteld vanwege het brandalarm. De bewoners moesten dus via de trap - en met hulp van politie en medewerkers - het pand verlaten. Bijna 15 minuten nadat de brandweer was gealarmeerd, werden er nog bewoners naar buiten geholpen. Op dat moment was de brand op de slaapkamer gelukkig al geblust. Een bewoner op de derde etage stond enkele minuten later nog voor het raam te kijken en was kennelijk niet op de hoogte gesteld van de evacuatie.
De hulpverlening kan gelukkig, ondanks alles, terugkijken op een calamiteit waarbij niemand gewond is geraakt en alles uiteindelijk goed is afgelopen. Er is nog wel een ambulance ter plaatse gekomen (na een halfuur). Het ambulancepersoneel heeft ter plaatse gekeken hoe het ging met de mensen die geëvacueerd waren. Er bleek niemand gewond te zijn geraakt.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn