Account
Logo
Zoeken

Werkstraf voor uitkeringsfraude

vr 16 oktober 2009, 13.44 regionaal

LEEUWARDEN - Een 53-jarige Drachtster werd vrijdag wegens uitkeringsfraude veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. De man was eind maart 2006 samen met zijn broer een stratenmakersbedrijf begonnen. De Drachtster had toestemming om tien uren per week te werken, met behoud van uitkering. Uiteindelijk bleek dat de man vrijwel vanaf het begin veel meer uren maakte dan hij op het werkbriefje had gemeld.

De Drachtster, hij was vrijdag niet op de zitting, had toestemming van het UWV om begin 2006 een eigen bedrijfje te starten. Volgens hem had de medewerker van het reïntegratiebureau hem gewaarschuwd om niet meer dan tien gewerkte uren per week op te geven, zelfs als hij meer had gewerkt. De consulent ontkende dat hij dat ooit had gezegd. Zelfs in weken dat hij 40 uur aan het straten was, gaf de verdachte tien werkuren door.

De man heeft het UWV voor een kleine 10.000 euro benadeeld. Dat bedrag heeft hij inmiddels terugbetaald. Daar hield de rechter rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de straf. Ook telde mee dat de feiten behoorlijk oud waren, de fraude vond plaats in 2006 en 2007. De officier van justitie had een werkstraf van 60 uur geëist.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat moet er gebeuren met de gaswinning in Burgum?

Stoppen, genoeg is genoeg  
57.4%
Doorgaan, we hebben het gas nodig  
30.7%
Eerst meer onderzoek doen  
6.9%
Geen mening  
5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!