Account
Logo
Zoeken
Duurzame familie wint Sinnestriel

Duurzame familie wint Sinnestriel

di 27 oktober 2009, 15.25 regionaal

GORREDIJK - De familie Krawczak uit Nij Beets heeft maandag tijdens de duurzame markt de Sinnestriel in ontvangst genomen. Ieder jaar reikt de gemeente Opsterland deze prijs uit aan individuen, bedrijven of organisaties die op bijzondere wijze het goede voorbeeld geven voor duurzaam gedrag.

De heer en mevrouw Krawczak hebben de prijs gewonnen omdat zij in hun woning op eigen initiatief en zonder subsidie verschillende voorzieningen hebben getroffen die leiden tot een lagere milieubelasting. Ze ontvingen de prijs uit handen van wethouder Wietze Kooistra van Opsterland.

Bij hun woning in Nij Beets hebben de heer en mevrouw Krawczak een grote regenput aangelegd. In deze put wordt al het hemelwater van de daken afgevloeid. Het water wordt door een eigen gemaakt filter van natuurlijke materialen gefilterd. Overtollig water wordt afgevoerd naar de sloot en dus in het oppervlaktewater teruggebracht. Met behulp van een hydrofoor en een waterleidingsysteem dat los staat van het drinkwaterleidingsysteem wordt het water van de put naar het huis gebracht. Daar wordt het gebruikt voor het doorspoelen van de wc's, de wasmachine en de buitenkraan.

Hoewel alle aanmeldingen voor de Sinnestriel een mooie bijdrage leveren, heeft de jury gekozen voor de familie Krawczak. De innerlijke overtuiging van de familie dat iedereen stappen van betekenis moet zetten om een wereld na te laten die ook voor volgende generaties leefbaar is, sluit perfect aan bij het streven van de gemeente om klimaatneutraal te worden. Energiezuinige woningen zijn hiervoor noodzakelijk. De familie Krawczak laat zien dat het kan en geeft hiermee het goede voorbeeld.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Hoe ga jij gebruik maken van dit extra uur?

Lekker een uur langer slapen  
84.4%
Een uur langer langs bij de (schoon)familie  
3.8%
Bonus uur voor klusjes in en om het huis  
11.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!