Account
Logo
Zoeken

Bentex-overvaller wil tbs - eis 9 jaar

di 27 oktober 2009, 19.57 regionaal

LEEUWARDEN - Het gebeurt niet vaak dat een verdachte zich neerlegt bij de eis van de officier van justitie om terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging op te leggen. De man die op 19 mei de Bentex in Burgum overviel wil graag gedwongen behandeld worden, iets dat ook door een psycholoog en een psychiater geadviseerd wordt. Vanaf 1984 zat de 42-jarige inwoner van Zandvoort 17 jaar in de gevangenis. Hij ondernam diverse ontsnappingspogingen. De man voelt zich binnen de gevangenismuren niet happy, maar als hij op vrije voeten is kan hij zijn draai ook niet vinden.

De Zandvoorter is in mei van dit jaar betrokken geweest bij vijf gewapende overvallen op winkelbedrijven. Onder dreiging van een neppistool dat sprekend op een echt wapen leek, dwong hij het winkelpersoneel om de kluis open te maken of de inhoud van de kassa te overhandigen. Officier van justitie Henk Mous eiste dinsdag een celstraf van 9 jaar plus tbs met dwangverpleging. Mous wil dat de man in ieder geval ⅔ van die straf heeft uitgezeten voor er überhaupt met de behandeling wordt begonnen. De Bentex in Burgum was de laatste van de vijf winkels die door de Zandvoorter werd overvallen.

Een oplettende getuige noteerde het kenteken van de vluchtauto, waarop de overvallers bij Leeuwarden door de politie werden klemgereden. Bij de overval in Burgum was ook de 17-jarige zoon van de Zandvoorter betrokken. De jongen werd op 15 september veroordeeld tot een celstraf van een jaar, plus een half jaar voorwaardelijk. De filiaalleidster en een verkoopster van de Bentex werden door de Zandvoorter onder schot met het zilverkleurige wapen onder schot gehouden. De vrouwen hebben doodsangsten uitgestaan. De buit bedroeg 340 euro.

Uit de verschillende slachtofferverklaringen komt naar voren dat de gebeurtenissen enorm veel impact hebben gehad op de levens van de vrouwen die werken in de winkels die werden overvallen. De verdachte koos bewust winkels uit waar vrouwen werken en waar hij minder weerstand verwachtte dan bijvoorbeeld bij een juwelier. Behalve in Burgum pleegde de man overvallen in Stiens -bij een filiaal van Zeeman, in Wolvega en Hoogeveen bij drogisterij Schlecker en in Ommen op een winkel van Hans Textiel.

Hoewel hij zelf zei dat hij telkens stijf van de drugs stond en erg zenuwachtig was, hadden de slachtoffers juist de indruk dat de man zich tijdens de overvallen opvallend kalm en zelfverzekerd gedroeg. Een van de slachtoffers typeerde de overvaller als 'koelbloedig' en als iemand die 'totaal geen stress' vertoonde. De Zandvoorter pleegde de overvallen om drugs te kunnen kopen en om in zijn levensonderhoud te voorzien. De Leeuwarder trad elke keer op als chauffeur. Zijn zaak werd dinsdag aangehouden omdat zijn advocaat op de valreep ziek werd. De Leeuwarder verklaarde dat de Zandvoorter hem iedere keer dwong om met hem op pad te gaan.

Dat bestreed de verdachte. Volgens hem waren hij en de medeverdachte van plan om nog meer overvallen te plegen. De Zandvoorter is twee keer onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht; in 2002 en in 2004. Beide keren was de conclusie dat de man in zijn jeugd ernstig is verwaarloosd. Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en sinds kort is er ook een vorm van adhd vastgesteld. Officier van justitie Henk Mous zei dat hij vindt dat 'de maatschappij beschermd moet worden tegen deze verdachte'. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Hoe ga jij gebruik maken van dit extra uur?

Lekker een uur langer slapen  
83.8%
Een uur langer langs bij de (schoon)familie  
4.1%
Bonus uur voor klusjes in en om het huis  
12.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!