Medewerkster Talant pikte geld
LEEUWARDEN - In een periode dat ze niet lekker in haar vel zat, had een inwoonster van Gorredijk (52) geld achterover gedrukt van haar werkgever, Talant Zorg en Ondersteuning in Beetsterzwaag. De vrouw had gesjoemeld met bonnetjes waarmee geld voor de cliënten wordt opgenomen. Ze schatte dat ze in 2007 in ongeveer een maand tijd zo'n 800 euro had verduisterd. Talant kwam op een veel hoger bedrag uit: de vrouw zou vanaf januari tot eind oktober ongeveer 7600 euro in haar eigen zak hebben gestoken. De vrouw moest zich woensdag bij de politierechter verantwoorden.
Het systeem waarmee de werknemers van Talant geld voor de cliënten moesten opnemen, was allesbehalve waterdicht en bijzonder fraudegevoelig. 'Het rammelt aan alle kanten', constateerde de rechter. De procedure was gebaseerd op vertrouwen. Het personeel kon zelf de bedragen invullen, de goedkeuringsbriefjes van de leidinggevende lagen klaar, getekend en wel. Als de patiënten nieuwe kleren nodig hadden, of zakgeld, dan mocht de verdachte in haar functie als groepsleidster geld opnemen.
Nadat er een aantekening in het kasboek was gemaakt, werd het bedrag van de rekening van de cliënten afgeschreven. Dat laatste was nu net niet gebeurd, de vrouw had het geld in haar eigen portemonnee gestopt. Met als gevolg dat er in de boekhouding van Talant kastekorten ontstonden. De zorginstelling kwam echter uit op een veel hoger bedrag dan de 800 euro die de Gorredijkse weggenomen zou hebben. De 7600 euro die Talant niet in de boeken terug kon vinden, was onder andere gebaseerd op 27 kasbriefjes met de naam en de handtekening van de verdachte erop.
De vrouw veronderstelde dat de briefjes door (ex-) collega's vervalst moesten zijn. Zij vermoedde dat de instelling haar kwijt wilde omdat ze niet goed meer functioneerde. De rechter stak niet onder stoelen of banken dat hij er helemaal niets van geloofde. Hij deed de uitleg van de vrouw af als 'een zeer onwaarschijnlijk verhaal'. 'Op al die briefjes staat uw naam en handtekening. Ik kan niet anders dan concluderen dat het geld bij u is verdwenen'.
Talant heeft de procedure inmiddels aangepast; één werknemer heeft een pinpas en fraude zou nauwelijks nog mogelijk zijn. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechter er rekening mee dat de Gorredijkse indertijd niet zichzelf was. Toch viel de uiteindelijke straf hoger uit dan de eis van de officier van justitie. Die concludeerde dat hij niet met zekerheid kon zeggen wat de hoogte van het verduisterde bedrag was. De rechter had in dat opzicht een uitgesproken mening. Hij veroordeelde de Gorredijkse tot een werkstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn